3 Activităţi senzoriale distractive pentru copiii cărora le place să sară şi să se caţăre

Prin natura lor, copiiilor le place să se mişte. Ei descoperă mediul înconjurător interacţionând cu acesta prin cele cinci simţuri. Când micuţii sar şi se caţără îşi folosesc şi cel de-al şaselea simţ, ce corespunde sistemelor vestibular şi proprioceptiv. Da, oamenii chiar au şi un al şaselea simţ!

Şi pentru că octombrie este chiar luna conştientizării senzoriale astăzi ne vom concentra pe câteva modalităţi simple şi distractive de a include activităţile senzoriale în viaţa copiilor cărora le place să sară şi să se caţăre.

Ca o referinţă rapidă, sistemul vestibular are de-a face cu mişcarea şi balansul la nivelul urechii interne. Astfel, mişcările care implică poziţii diferite ale capului sunt considerate vestibulare.

Sistemul proprioceptiv coordonează poziţia corpului, activităţi senzoriale care implică grupele musculare mari (picioarele şi mâinile) şi coloana. Aşadar, ce legătură are asta cu săritul şi căţăratul?

 Copiii cărora le place să sară şi să se caţăre au nevoie cu ardoare de activităţi senzoriale care le stimulează sistemele vestibular şi proprioceptiv!

Aceştia caută activiăţi musculare profunde, ce presupun muncă intensă, mişcări ale capului, mişcări de echilibru etc. Iar săritul şi căţăratul le oferă tocmai aceste necesităţi senzoriale.

Deci, aveţi un copil căruia îi place să sară şi să se caţăre peste TOT? Uneori, copiii pot încerca să se caţăre şi să sară în locuri care sunt nesigure. Putem să-i monitorizăm 24/7? Evident că nu. Se pot întâmpla şi accidente.

Astfel, datoria noastră, ca părinţi, educatori şi membri ai familiei, este aceea de a le oferi copiilor ce se află într-o continuă căutare a mişcării activităţile senzoriale de care au nevoie, pentru a micşora şansele ca aceştia să încerce să sară şi să se caţăre prin locuri nesigure.

3 Activităţi senzoriale distractive pentru copiii cărora le place să sară şi să se caţăre

1. Mergeţi cu cei mici într-un loc de joacă

Ducându-l pe cel mic într-un loc de joacă pentru a se mişca îl va ajuta să îşi ia „doza” de activităţi senzoriale de care are nevoie. Spre exemplu, Xbox  One Kinect este poate una dintre cele mai distractive şi eficiente metode de a consuma energia în exces! În plus, anumite săli de joacă sunt dotate cu tot felul de jocuri şi echipamente care îl vor ajuta pe copil să îşi satisfacă nevoia de activităţi vestibulare sau proprioceptive.

2. Luaţi lecţii de street dance

Nu numai că acest stil de dans satisface nevoia de activităţi vestibulare sau proprioceptive, dar ajută şi la coodonarea creierului cu trupul, controlarea echilibrului, stimulează memoria şi formează o voinţă de fier.streetdance

3. Escalada

Când vine vorba despre dezvoltarea şi integrarea sistemelor senzoriale, escalada este extrem de eficientă! Escaladând şi apoi încercând să se menţină în echilibru copiii îndeplinesc activităţi proprioceptive, având în acelaşi timp parte de o experienţă vestibulară grozavă, când coboară pe saltea tocmai din vârful peretelui de escaladă! Pentru copiii care se tem de înălţimi, escalada poate fi o provocare, dar poate fi practicată astfel încât să le îndeplinească nevoile. Spre exemplu, pentru început, se pot mişca dintr-o parte în alta a peretului.

Ai un copil activ? La Fit Fun Kids ai 200 MP de super distracţie şi sport! Ideea de la care am pornit a fost aceea de a îi face pe copii să renunţe măcar pentru câteva ore la gadget-uri, să iasă din casă şi pur şi simplu să se distreze mişcându-se.

La Fit Fun Kids copiii vor putea sa se distreze şi să înveţe o mulţime de lucruri noi prin… mişcare. Da, aţi auzit bine! Am pregătit pentru ei cursuri de street dance, escaladă, xbox&kinect, ateliere de dezvoltare (psihomotrică, cognitivă şi senzorială) şi super petreceri pentru ziua de naştere.escalada

 Claudia – fondator Fit Fun Kids


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *