Atentia nu se preda

La ce te duce cu gandul “atentia nu se preda”? Iti imaginezi probabil, cum copilul tau nu este atent la ore,dar nu prea ai ce-i face. De data aceasta insa nu este despre el, copilul inteligent, dar lenes sau neatent, ci este depre tine, parinte, si despre atentia cu care PRIMESTI ceea ce este important pentru copilul tau.

Probabil ca te-ai confruntat macar o data cu experienta elevului lenes, care nu vrea sa invete sau care se intoarce acasa cu note mici si iti spune: “Mami, dar m-am straduit”. In acest context, adevarul este ca majoritatea copiilor sunt motivati, dar nu de ceea ce credem noi ca ar trebui sa ii motiveze, iar asta se reflecta si in rezultatele scolare. De asta nu exista solutia perfecta pe care sa o aplici in educarea si cresterea copilului. Trebuie doar sa fii atent, sa-l urmareste indeaproape si sa incerci sa preiei informatii din toate mediile in care se invarte, nu doar din ceea ce vezi tu ca face acasa si in parcul din fata blocului.

Ca parinte, tu esti primul si cel mai important profesor. Cand parintii se implica in experienta scolara, copilul se comporta mai bine si are sentimente mai bune fata de mersul la scoala. De fapt, sunt multe studii care arata ca modul in care familia se implica in educatia copilului impulsioneaza mult mai mult succesul unui copil la scoala, decat banii de care dispun parintii pentru educatie sau cat de educati sunt ei insisi. Exista mai multe moduri prin care parintii pot sprijini educatia copilului de acasa, la scoala, in metrou sau chiar la birou.

Dezvolta o relatie cu scoala si profesorii copilului tau

  1. Fa cunostinta cu profesorii si lasa-i sa stie ca iti doresti sa-ti ajuti copilul in procesul de invatare, ca vrei sa fii contactat in cazul in care copilul dezvolta o problema. Important este ca tu sa cunosti nu doar problemele, ci si aptitutudinile sau ceea ce ii face placere pentru ca doar asa vei sti in ce zona poate avea performante si cum sa-l stimulezi. Daca nu ai timp sa mergi la scoala, incearca 24edu. Poti comunica cu toti profesorii de la clasa copilului si poti fi informat in permanenta despre activitatea lui scolara.
  2. Participa la sedintele cu parintii. In general sunt 2-3 sedinte pe an si este important sa ajungi pentru ca la astfel de intalniri se discuta despre problemele administrative si de interes comun.

Sprijina-ti copilul din punct de vedere academic

  1. Afla cum se descurca la ore. Intreaba profesorii cum se descurca la ore, comparativ cu restul clasei

Atentie: in general comparatiile de tipul de ce X a luat 10 si al meu nu, nu sunt benefice nici pentru tine nici pentru copil. Incearca sa pastrezi limita si sa te axezi exact pe ceea ce conteaza. De exemplu, copilul nu tine pasul cu restul in ceea ce priveste cititul. Intr-o astfel de situatie invatatorul nu poate interveni foarte mult si este important ca tu sa actionezi din timp, inainte ca el sa ramana prea mult in urma. Tot din aceleasi motive este important sa-i cunosti notele. Doar asa vei sti cand este cazul sa mearga la meditatii sau cum sa il sprijini cand urmeaza sa ia decizii importante: de exemplu alegerea profilului cand ajunge la liceu.

  1. Asigura-te ca isi face temele. Incearca sa-l faci sa isi dea seama ca educatia este importanta si ca trebuie sa isi faca temele cu regularitate. Il poti ajuta prin amenajarea unui spatiu special pentru studiu din care sa inlaturi obiectele care i-ar putea distrage atentia, precum: televizor, telefon. Daca copilul tau este inca prescolar sau in primii ani de studiu ai in vedere ca s-ar putea sa uite care ii sunt toate temele pentru acasa. De aceea este bine sa ai un control asupra cerintelor invatatorului. Exista tool-uri specifice care te pot ajuta sa tii o evidenta a activitatilor scolare. De exemplu, in platforma 24edu, atunci cand profesorul da o tema la clasa, aceasta este distribuita si catre parinti. Daca folosesti astfel de instrumente de verificare nu inseamna ca esti un parinte dependent de control, ci ca te implici activ in educatia copilului tau. 

NU UITA: Orice efort trebuie apreciat si manifestat fata de copil, chiar daca acesta nu se regaseste intr-o nota de 10 sau intr-un calificativ de Foarte Bine.

Informeaza-te si sustine-ti copilul

  1. Pune intrebari. Daca esti ingrijorat cu privire la modul in care invata sau de comportamentul la clasa discuta cu profesorii, dirigintele si incearca sa afli parerea lor. Pune intrebari specifice precum “Ce problema are copilul cu cititul?” pentru a sti exact cum sa intervii.
  2. Adopta o atitudine pozitiva fata de educatie. Ceea ce faci in viata de zi cu zi, el va lua drept exemplu. Astfel poti determina ca el isusi sa adopte o atitudine pozitiva fata de scoala si studiu. Aratandu-i ca valorezi educatia si ca citesti, inveti mereu, te implici, ii si furnizezi un model puternic care contribuie la succesul lui in mediul scolar.

Relaxeaza-te!

Se spune ca de cele mai multe ori o mama isi face cafeaua dimineata si ajunge sa o bea seara, iar daca ne uitam in jurul nostru vedem ca parintii (in special mamele) se cred mai supereroi decat copiii lor care se uita la Captain America. Sa iei asupra ta mai multe responsabilitati decat poti duce te va trimite usor, dar sigur catre epuizare si frustrare. Atentia pe care o acorzi copilului in privinta educatiei tine mai mult de a fi in contact permanent cu ceea ce se intampla in scoala pentru ca in momentul in care apare o problema sa stii ca trebuie sa intervii. Iar pentru a fi in contact permanent cu scoala exista 24edu care iti permite sa trimiti mesaje catre profesori, sa primesti feedback despre activitatea si comportamentul copilului la ore, sa stii cand si ce teme are de facut sau cand urmeaza o sedinta cu parintii, fara sa fii prezent fizic in scoala. Poti accesa informatiile fie pe desktop, printr-un cont de parinte, fie descarci aplicatia 24edu pe iOS sau Android

Vrei si tu 24edu in scoala ta?

Le poti spune foarte usor parintilor si profesorilor toate avantajele 24edu, printand imaginea de mai jos pe o foaie A4 pe care sa o iei cu tine la urmatoarea sedinta cu parintii.

Atentie: Pentru ca solutia 24edu sa fie implementata in Scoala sunt necesare:

1. Acordul Unitatii de Invatamant;
2. Un minimum de copii inscrisi pe scoala.

flyer_parinti


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *