Competențele de care copiii tăi vor avea nevoie pentru joburile viitorului

competente viitor

Se presupune că educația are rolul de a pregăti elevul pentru viitor. Tocmai de aceea, programele școlare din ziua de astăzi au început să-și îndrepte atenția către un curriculum centrat pe o gândire globală și digitală, cum ar fi istoria culturală sau limbajele de programare.

Cu toate acestea, provocările cu care se vor confrunta copiii noștri vor fi mult mai diferite de cele cu care ne-am confruntat noi, iar multe dintre lucrurile pe care le învață un copil astăzi în școală nu-i vor mai fi de folos până la absolvire. De altfel, printr-un studiu realizat de Universitatea din Oxford s-a constatat că 47% din locurile de muncă actuale vor fi eliminate în următorii 20 de ani. Multe dintre joburile considerate ”bune” astăzi fie vor fi complet automatizate, fie devalorizate.

În acest context, trebuie să regândim modul în care ne pregătim copiii pentru viitor. Iată, așadar câteva dintre competențele de care probabil vor avea nevoie copiii noștri peste 20 de ani.

Învățare constantă și adaptare

Informațiile pe care le-am învățat noi la școală au fost în mare parte de sine stătătoare. Doi plus doi întotdeauna a fost egal cu patru, Columb a descoperit America în 1492. Interpretarea datelor s-a schimbat și a evoluat pe alocuri, dar lumea noastră era bazată pe anumite fapte și eram evaluați pe baza cunoștințelor.

Cu toate acestea, așa cum susține Samuel Arbesman, ”faptele au jumătate de viață” și pe măsură ce accelerăm acumularea de cunoștințe, aceste jumătăți de viață se micșorează. De exemplu, deși un copil învață în școală cele mai populare limbaje de programare, până va absolvi, acele limbaje de programare s-ar putea să nu mai existe/să nu mai fie utilizate.

Calculatoarele vor fi foarte diferite, bazându-se mai puțin pe cod (limbaje de programare) și mai mult pe legile cuantice și pe creierul uman. Așa că nu există nicio modalitate de a-i învăța pe copii cum vor funcționa aceste lucruri pentru că nici măcar experții nu sunt încă siguri.

Așadar, copiii au nevoie să învețe mai puțin despre cum sunt lucrurile astăzi și mai mult despre sistemele pe care se bazează tehnologiile viitoare, cum ar fi dinamica cuantică, genetica și logica codului. Un lucru pe care economiștii l-au constatat este că cea mai bună modalitate de pregătire pentru viitor este abilitatea de învățare și adaptare.

Aplicarea abilităților de empatie și de design

Cu toate că roboții preiau din ce în ce mai multe sarcini importante precum analiza medicală și cercetarea juridică, există și lucruri pe care nu le vor putea face niciodată. De exemplu, un computer nu va putea juca niciodată un joc pe play station, să sufere în urma unei disensiuni sau să plângă de bucurie pentru că-și vede pentru prima oară nou născutul. Este foarte puțin probabil, dacă nu imposibil ca un robot să poată relaționa cu un om, la fel cum o fac oamenii.

Această lipsă de empatie va face imposibilă proiectarea de produse și procese care să aducă bucurie și utilitate oamenilor. Așadar, în timp ce procesele analitice vor fi din ce în ce mai automatizate, abilitățile de proiectare ar putea avea o cerere foarte mare în viitor.

Odată cu dezvoltarea tehnologiilor de inteligență artificială și de realitate virtuală, experiențele noastre cu tehnologia vor fi din ce în ce mai frecvente, iar nevoia de design captivant va fi din ce în ce mai mare. De exemplu, analiștii conversaționali lucrează cu designerii pentru a crea ”inteligență conversațională” pentru interfețele vocale și în mod clar realitatea virtuală va fi mult mai intensă decât a fost înregistrată vreodată.

Abilitatea de a transmite idei complexe

Abilitatea de a transmite în mod eficient ideile devine o aptitudine extrem de apreciată. Să luăm drept exemplu Amazon. Deși este una dintre cele mai inovative și performante companii din punct de vedere tehnic de pe planetă, un factor cheie pentru succes este cultura modului în care comunică. Compania este atât de fanatică cu privire la abilitățile de comunicare, încât acestea reprezintă un factor decisiv în construirea unei cariere de succes acolo.

Gândindu-ne la Amazon este clar și de ce. În mod clar, compania are în echipă ingineri extrem de performanți, dar pentru a crea produse valoroase acești oameni trebuie să colaboreze cu echipe de designeri, marketing, dezvoltare de business. Iar pentru ca această colaborare să fie eficientă modul în care comunică trebuie să fie clar și coerent.

Așadar, în timp ce învățarea materiilor precum matematica și știința sunt întotdeauna o idee bună,  literatura, istoria și filozofia sunt la fel de importante.

Colaborarea și lucrul în echipă

Chiar și astăzi, activitatea școlară se bazează preponderent? pe realizările individuale. Trebuie să studiezi acasă, să mergi pregătit la școală și să obții note bune la teste. Dacă tragi cu ochiul în lucrarea colegului asta se numește copiat și se pedepsește. Copiii trec prin școală cu ideea de a ”reuși prin forțele proprii”.

Cu toate acestea, să luăm în calcul modul în care s-a schimbat dinamica muncii, chiar și în domeniile tehnice. În 1920 majoritatea lucrărilor științifice erau scrise de un singur autor, însă până în 1950 apare și co-autorul. Astăzi, lucrările au de patru ori mai mulți autori, iar munca depusă este mult mai interdisciplinară.

Lucrările de mare valoare se realizează în echipă, iar acest trend va crește odată cu automatizarea mai multor locuri de muncă. Joburile viitorului nu vor depinde atât de mult de cunoaștere, ci de implicarea oamenilor în proiecte care vor proiecta munca pentru roboți / mașini. Colaborarea va fi din ce în ce mai mult un avantaj competitiv.

De aceea trebuie nu doar să acordăm o mare atenție modului în care copiii noștri evoluează pe plan academic, ci și modul în care se joacă, rezolvă conflictele și îi ajută pe cei din jur. Adevărul este că s-a făcut un transfer de valoare de la abilitățile cognitive către abilitățile sociale. Așadar, să spui DA taberelor de vară, activităților extracurriculare de grup, jocului este o decizie extrem de bună.

Și în cele din urmă, ar trebui să fim cinstiți cu noi înșine și să ne împăcăm cu faptul că experiența educațională a copiilor noștri nu o va oglindi pe a noastră. Lumea în care își vor petrece viața de adult va fi mult mai complexă decât ne putem noi imagina astăzi.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *