Copilul meu nu mai este interesat de școală. Ce pot să fac?

dezinteres_scoala

Toți copii mici manifestă un impuls către a întreba și a investiga, a obține informații despre lume, a înțelege semnificația lucrurilor noi. De asemenea, majoritatea văd școala ca pe un loc unde descoperă informații care vor debloca secretele lumii lor. Totuși, pentru mulți dintre ei entuziasmul se scurge treptat.

Acest scenariu este destul de comun în multe familii. Deseori pre-adolescenții și adolescenții arată o lipsă bruscă de interes față de școală, iar primele semne ale dezinteresului încep să apară în școala generală.

Iată câteva motive pentru care copiii își pierd interesul față de studiu:

  1. Bullyingul: Chiar dacă în România au început să se ia măsuri, mulți copii sunt victime ale hărțuirii și tachinării, ceea ce poate duce la scăderea stimei de sine și instalarea anxietății. Astfel, ei tind să-și concentreze atenția pe evitarea acestor persoane și să-și piardă concentrarea la clasă. Unii ajung chiar să absenteze.
  2. Programă școlară prea încărcată: Multe materii, curriculum rigid, teste repetate sau dificile. Pentru unii este dificil să facă față cerințelor crescânde și tind să renunțe, în loc să persevereze.
  3. Teama de eșec: Elevii care intră la liceu sau care urmează să treacă prin examenul de capacitate sunt expuși frecvent la presiunea testelor. O astfel de pregătire, bazată pe testare îndelungată poate insufla teama de eșec și poate genera dezinteres pentru studiu.
  4. Profesori slab instruiți / dezinteresați: Atunci când ora înseamnă o înșiruire statică a unor informații, copiii își pierd interesul și pleacă din clasă fără să învețe nimic.
  5. Focus pe acumularea de cunoștințe, nu pe înțelegerea lor: Mulți profesori pregătesc elevii pentru examene și note mari fără a reuși să-i învețe cum să aplice informațiile în viața reală. Iar când elevii nu ajung la astfel de conexiuni ajung să perceapă studiul ca o activitate plictisitoare.
  6. Dificultăți de învățare: Dificultățile de învățare, precum dislexia, se pot dovedi a fi o barieră în ceea ce privește procesul de învățare. De cele mai multe ori, profesorii și părinții nu reușesc să interpreteze corect simptomele și etichetează copiii ca fiind obosiți, lenți sau leneși. În astfel de situații, deși copiii fac un efort imens, rezultatele slabe îi demotivează. Pentru mulți dintre ei se instalează teama de a fi criticați sau judecați și își pierd astfel interesul față de școală.
  7. Mediul înconjurător: Atmosfera este crucială în procesul de învățare. Certurile între părinți, alcoolismul, stresul sau distragerile constante cu un televizor, radio favorizează un mediu disfuncțional, care cu siguranță nu va conduce la capacitate mare de concentrare asupra studiului. O relație încordată între părinte și copil, poate avea același efect.
  8. Stimuli exteriori: Expunerea la ecrane, dependența de gadgeturi și libertatea financiară de la o vârstă fragedă, se dovedesc a fi distrageri aproape sigure pentru copii.
  9. Ostilitate la clasă: Nu este deloc neobișnuit ca un elev să dezvolte o aversiune față de o materie atunci când profesorul nu-i este pe plac. Când sala de clasă devine un loc de critică și ostilitate, copiii tind să își piardă interesul față de materie sau chiar școală în general.
  10. Recompense nesatisfăcătoare: În timp ce copiii din școala primară găsesc bucurie într-o ștampilă, un autocolant cu o steluță sau un zâmbet, adolescenții găsesc acest sistem de recompensare ca fiind copilăresc și neatractiv. Încercarea de a-i ademeni prin cadouri nu funcționează pe termen lung sau chiar deloc.

10 moduri prin care să-ți ajuți copilul să reîndrăgească școala

  1. Comunicați: Discută cu copilul și încearcă să-i înțelegi viața de zi cu zi la școală. Întreabă-l despre prietenii lui, cu cine îi place să vorbească / să-și petreacă timpul sau despre lucrurile care îl irită. Capacitatea de a crea prietenii și a relaționa plăcut cu colegii este un pas vital pentru îmbunătățirea mediului său de învățare.
  2. Concentrați-vă pe ceea ce învață, nu pe notele pe care le are: Copiii trebuie să ajungă să perceapă procesul de învățare ca pe un lucru natural, care durează toată viața, nu doar pentru a lua o notă mare la teză sau a intra la facultate. Iar dacă un copil ajunge să aplice conceptele pe care le învață în viața de zi cu zi, atunci obiectivul de învățare este atins.
  3. Nu lucrați în locul lor: Copiii ar trebui să fie provocați în sălile de clasă să aplice conceptele învățate în viața reală prin proiecte și jocuri de rol. Este important ca părinții sau frații mai mari să nu lucreze în locul copilului, doar pentru ca acesta să primească o notă mare. La fel se întâmplă și în cazul copiatului de pe internet. Acestea sunt decizii care reduc procesul de învățare.
  4. Elimină barierele: Dificultățile de învățare precum dislexia, dezvoltare întârziată, probleme de comportament și de atenție pot afecta performanța școlară. Identificarea și intervenția timpurie, cum ar fi evaluarea psihologică, terapia, sunt esențiale pentru eliminarea unor astfel de bariere. De asemenea, elevii au nevoie de vizite regulate la Oftalmologie sau ORL.
  5. Îmbunătățirea mediului de acasă: Părinții trebuie să acorde o mare atenție a felului în care își rezolvă conflictele. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să ferim copiii de discuții contradictorii, ci că trebuie să ajungem la rezolvări sănătoase.
  6. Îndepărtarea stimulilor exteriori: Dezobișnuiți copiii de gadgeturi, TV și reduceți expunerea la ecrane de orice fel. Încurajați-i să se joace afară, întrucât aceasta va ajuta la creșterea stimei de sine, conștiinței de sine și abilităților sociale. Aceste trei calități sunt importante în procesul de învățare și-l ajută la folosirea întregului potențial. Încurajați-l să caute fericirea în experiențe simple și nu-i cumpărați gadgeturi, chiar dacă acestea îl fac fericit pe moment.
  7. Alege o școală potrivită: Sălile de clasă ar trebui să fie un spațiu pentru discuții sănătoase, dezbateri constructive și învățare. Profesorii ar trebui să fie receptivi la idei diferite și să încurajeze gândirea critică. Asigurați-vă că alegeți un astfel de mediu pentru copil, mai mult decât să urmăriți școlile de top.
  8. Caută modalități corecte de a-i motiva: ajută-l să vadă studiul și perseverența dincolo de daruri și recompense. Mulți copii au înclinații înnăscute către anumite materii, iar pentru altele au nevoie să fie ajutați / motivați. De exemplu, chiar dacă nu îi face plăcere să învețe Constituția României, poate fi motivat să învețe, ajutându-l să înțeleagă nevoia și importanța de a fi un cetățean informat.
  9. Setați obiective clare de învățare: Atunci când copiii se simt copleșiți de prea multe teme, materii, cerințe, să aibă obiective și scopuri clare îi vor ajuta să se relaxeze și să se concentreze mai bine.
  10. Învață-i ce înseamnă relevanța: Mulți elevi (în special adolescenții) au tendința de a întreba ”de ce trebuie să învăț asta”. Oferă-i claritate și asigură-te că a înțeles de ce este important să învețe. Fă tot posibilul să-i arăți cum poate aplica ceea ce învață în viața reală. Așa îi vei stârni interesul și crește gradul de motivare.

Lucruri pe care ar fi bine să nu le faci

  • Nu recurgeți la recompense sau pedepse: permiteți copilului să învețe cum să exceleze fără să-și bazeze performanțele pe recompense sau pedepse. Astfel de metode funcționează doar pe termen scurt.
  • Scapă de etichete precum ”încet”, ”leneș”. Folosirea lor îi va deteriora stima de sine, ceea ce s-a dovedit a fi mai periculos decât scăderea performanțelor școlare.

Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *