Cum îți poți educa copiii din punct de vedere financiar?

educatie-financiara-pentru-copii

Părinții sunt cei care dau startul în comportamentul financiar al copiilor lor. Depinde, așadar de noi să formăm o generație de consumatori cumpătați, investitori sau generoși față de cei care au nevoie. De unde începem și ce avem de făcut?

Copiii nu cunosc diferența dintre nevoie și dorințe

În timp ce copilul tău va cere în mod natural cea mai nouă consolă de jocuri, tot în mod natural va trebui să-l faci și tu să înțeleagă diferența dintre nevoia de a se juca și dorință. Iar asta îl va ajuta să ia decizii chibzuite de la o vârstă fragedă.

O modalitate de a face acest lucru este să pui situația într-un context pe care copilul tău îl poate înțelege. Dacă își dorește un joc care costă 300 lei, explică-i cât va trebui să muncești ca să câștigi acei bani.

Pe de altă parte este în regulă să spui nu. Asta nu face din tine un părinte mai puțin bun. Părinții ar trebui să întărească prin cuvinte și acțiuni ideea că este important să nu se cheltuie mai mulți bani decât au. Cu toate acestea, experții avertizează cu privire la expresii de tipul ”nu ne putem permite această jucărie” pentru că transmite mesajul ca nu sunteți în controlul banilor, ceea ce poate fi înfricoșător și poate crea anxietăți viitoare.

Ce faci totuși dacă mergi cu copilul la cumpărături și îți cere o jucărie?

Mergi cu o listă clar definită  la cumpărături și nu te abați de la ea. Mai mult, îi poți spune că își poate achiziționa un singur produs, de maximum X lei. Și îți ții promisiunea.

Tot ce nu primesc de la părinți, vor căuta în obiecte

Indiferent că are 3 jucării sau 100, în definitiv ceea va conta cu adevărat pentru copilul tău va fi experiența jocului cu tine și atenția pe care i-o oferi, iar ceea ce nu va primi de la tine, va primi de la un obiect. De aici și atașarea față de obiecte.

 Telefonul este cu atât mai atractiv pentru că dă impresia de comunicare.

Rolul banilor

Este esențial să-i arăți copilului că banii pot juca o mulțime de roluri în viața lor de zi cu zi, indiferent dacă cheltuiesc astăzi tot sau economisesc pentru mâine.

  • Furnizarea banilor de buzunar ușurează alocarea anumitor sume de bani pentru scopuri diferite
  • Pușculițele cu etichete sunt o modalitate excelentă de a separa banii

Folosește, de exemplu, o pușculiță pentru economisire, alta pentru cheltuieli. Ori de câte ori primește bani, încurajează-l să-i împartă în mod egal. Folosește pușculița ca mod de viață, ca exercițiu de a face ceva constant și repetitiv.

 Educația începe cu tine

Părinții au o mare influență asupra copiilor. 73% dintre obiceiuri le iau de la părinți. Și nu este vorba doar de obiceiurile pozitive. Copiii tind să copieze ceea ce facem, mai degrabă decât ceea ce spunem. Așa că limitează sesiunile de shopping ca modalitate de relaxare pentru că există riscul de a înțelege că banii sunt o resursă nelimitată, iar cheltuielile sunt distractive.

 

 


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *