De ce ne vaccinăm copiii

vaccin

Cu siguranță orice părinte își dorește ceea ce este mai bine pentru copiii lui. Cu toate acestea, atunci când părinții sunt bombardați cu mesaje contradictorii, începe și lupta către aflarea adevărului, pe care unii o câștigă, alții nu. Orice decizie, de la tipul de scaun potrivit pentru mașină, până la modul de a culca copilul, provoacă o avalanșă de opinii. Totuși, când vorbim de protejarea copiilor în fața bolilor periculoase, chiar mortale, părinții ar trebui să ia decizii pe baza dovezilor și a surselor sigure de informare. Iată așadar 5 motive pentru care este musai să ne vaccinăm copiii.

1. Bolile prevenite prin imunizare sunt periculoase, chiar letale

Bolile pe care acum le putem preveni prin vaccinare au ucis în trecut mii de copii, în fiecare an. Evident că astăzi ne este greu să ne imaginăm pericolul acestor boli, dar faptul că încă persistă și pot fi extrem de periculoase pentru copii nu putem nega.
Putem lua drept exemplu vaccinul ROR, în fața căruia părinții din România opun cea mai mare rezistență, dar care numai în 2017 lipsa lui a făcut zeci de victime. Pe plan internațional, poliomelita (boala eradicată prin vaccinare, în 1979 în America), încă produce victime în Afganistan sau Pakistan.

2. Vaccinurile sunt sigure și eficiente

În zilele noastre, vaccinurile sunt mai sigure decât au fost vreodată. Totuși, părinții sunt bombardați în mediul online cu povești ale persoanelor care susțin că ai lor copii au fost îmbolnăviți tocmai de vaccinuri. Întrucât validarea acestor povești nu este posibilă, părinții ar trebui să se bazeze pe dovezi atunci când trag concluzii cu privire la siguranța vaccinurilor.
Evident, este important să cunoaștem că, la fel ca orice alt medicament, vacinurile prezintă risc de reacții adverse. Cu toate acestea, vaccinurile sunt administrate sub supravegherea doctorilor, cadrelor medicale și a părinților informați și sunt rezultatul a zeci de ani de studiu și cercetare.
Cele mai frecvente efecte secundare ale vaccinurilor sunt minore și includ roșeață și umflătură la locul înțepăturii, efecte minime comparativ cu disconfortul, durerea și riscul de deces din cauza bolilor pe care aceste vaccinuri le împiedică. Luând în calcul pericolele bolilor pe care încercăm să le prevenim, beneficiile vaccinurilor depășesc cu mult efectele secundare.

3.  Vaccinul din copilărie contribuie la imunizarea comunității

Unele vaccinuri nu sunt administrate înainte de 2, 4 ( 9 luni, mai recent) sau 12 luni, iar altele necesită doze multiple. Prin urmare, sugarii rămân vulnerabili în fața unor boli care pot fi extrem de periculoase.
Totuși, când un procent mare din comunitate este imun în față unei boli, riscul transmiterii bolii către cei care nu sunt protejați devine mult mai mic. De aceea, pentru a ca toată lumea să fie în siguranță, de la cei mici, până la cei mai învârstă, este important să ne vaccinăm copiii și pe noi înșine. Vaccinurile nu ne protejează doar copiii, ci și familia sau comunitatea în care trăim.

4. Vaccinul nu înseamnă doar investiție în sănătate, ele îți pot scuti familia de pierderi materiale semnificative

Unui copil care suferă de o boală ce putea fi prevenită prin vaccinare i se poate interzice înscrierea la școală sau centrele educaționale. Mai mult, sunt tări în care copiii nu sunt înscriși la școală dacă nu se face dovada vaccinării – cel mai recent exemplu fiind Italia.
Unele boli care pot fi prevenite prin vaccinare pot provoca dizabilități prelungite, ceea ce implică timp pierdut de la locul de muncă, cheltuieli medicale considerabile și dependență pe termen lung. În schimb, vaccinarea nu costă decât un drum până la cabinetul medicului de familie.

5. Imunizarea de astăzi poate îmbunătăți sănătatea de mâine

Vaccinurile au redus, și în anumite cazuri, eradicat boli care au ucis sau afectat grav generațiile din urmă. De exemplu, vaccinul împotriva variolei a eradicat o boală care a făcut milioane de victime. Datorită unei campanii masive de vaccinare, copilul meu și al tău nu mai este vulnerabil în fața acestei boli.
Prin vaccinarea copiilor împotriva rubeolei s-a redus semnificativ riscul ca femeile însărcinate să transmită virusul către făt, iar efectele (la naștere) asociate cu acest virus sunt întâlnite doar în cazuri extrem de rare. Dacă alegem să ne vaccinăm acum copiii, contribuim la lupta în fața bolii pe termen lung.

Spune-ne și tu, printr-un comentariu mai jos, care este motivul pentru care ai ales să-ți vaccinezi copiii.


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *