De ce să îți trimiți copilul într-o tabără de vară

tabara de vara

Te gândești să-ți trimiți copilul într-o tabără de vară sau deja ai planuri stabilite în acest sens? Felicitări! Astfel de experiențe pot avea impact pozitiv pentru întreaga viață. Pe lângă oportunitățile clare de socializare, îi oferi prilejul de a-și dezvolta aptitudini și trăsături de caracter, greu de dezvoltat în confortul casei.

Ai totuși un nod în gât când te gândești că va fi departe de protecția ta pentru o lungă perioadă de timp? Cunoaștem sentimentul.  Iată de ce ar fi bine să lași emoțiile deoparte și să-ți trimiți copilul într-o tabără de vară.

Își dezvoltă abilitățile de comunicare

În sondajele pe care le parcurg copiii care merg în tabere, ei scriu în mod constant că privarea de tehnologie a fost de fapt una dintre cele mai bune experiențe din tabără. O practică constant întâlnită este aceea de a pune telefoanele deoparte în timpul mesei și nu numai, astfel încât să poată stabili contact face to face cu ceilalți participanți. Totodată, ei învață despre importanța contactului vizual, zâmbetului și limbajul corpului pe măsură ce interacționează. Programele sunt deseori gândite cu scopul de a facilita discuțiile, stimula punerea întrebărilor, ascultarea activă și experimentarea intereselor comune.  Copiii învață și practică abilități de comunicare pe care le folosesc întreaga viață.

Petrece timpul în mod activ, în aer liber

Una dintre cele mai mari provocări pentru părinții de astăzi este să-și mențină copiii activi și sănătoși. Și trebuie să recunoaștem că este mai greu ca niciodată să-i stimulezi să își petreacă timpul liber afară, mai ales în zonele urbane.

Majoritatea taberelor de vară sunt organizate în zone rurale, la munte, în preajma unor ferme, locuri în care copiii au oportunitatea de a explora în siguranță mediul natural. Activitățile fizice și ”temele predate” sunt structurate sub formă de joc. Cu numeroase beneficii pentru sănătate, copiii care îți petrec vacanțele în tabere se întorc la școală cu o capacitate mai mare de concentrare și cu mai puține probleme de comportament.

Își consolidează încrederea și stima de sine

În cadrul taberelor copiii sunt introduși în activități care nu le sunt familiare și despre care ar putea să creadă că nu le pot definitiva cu succes. Copiii sunt încurajați să iasă din zona lor de confort și să se implice în activități ce presupun joc de rol, exerciții de supraviețuire sau de îndemânare. Iar într-un mediu în care ești încurajat și învățat că este în regulă să încerci și să greșești, dar și în care fiecare reușită este recunoscută și apreciată, șansele ca un copil să plece cu mai multă încredere în el sunt foarte mari.

Dezvoltă abilități de leadership

Leadershipul într-o tabără poate fi învățat în multe moduri. Indiferent că sunt implicați în activități de colaborare special gândite pentru a-și dezvolta astfel de abilități sau pur și simplu sunt nevoiți să-și negocieze rolul în echipa de joc, copiii sunt încurajați să ia inițiativă, să-și spună părerea, să-și manifeste verbal vocea interioară, acțiuni ce-i ajută să-și descopere sau să-și dezvolte abilitățile de leadership.

Tabere de vară în România

Din fericire, în România oferta de tabere este destul de mare, iar tipul și modul de organizare pot acoperi cerințele multor părinți. Găsești astfel:

  • Tabere organizate pe grupe de vârstă
  • Tabere cu specific: pentru cercetași, de creație, de mtb
  • Tabere naționale și tabere internaționale
  • Tabere în care copiii au posibilitatea de merge însoțiți de părinți sau singuri
  • Chiar și tabere pentru părinții care își educă copiii în sistem home schooling

Tu ce tabără ai ales pentru copiii tăi? Lăsă-ne un comentariu mai jos și ajută-ne să îmbogățim articolul!


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *