Tu știi ce ai de făcut înainte de a călători cu copilul în străinătate?

calatorie-cu-copilul-in-strainatate

Imagine Via Lovetaza

Dacă te hotărăști să pleci în călătorie, în străinătate, împreună cu un copil minor ar trebui să știi câteva lucruri, printre care:

1. Multe state interzic călătoriile minorilor în străinătate dacă aceștia nu sunt însoțiți de părinți, tutori sau dacă aceștia nu și-au dat acordul.

2. Minorilor români nu li se permite să iasă din țară dacă nu sunt însoțiți de un adult. În plus, minorii trebuie să  prezinte la ieșirea din țară înscrisuri autentificate conform legii din care să rezulte acordul ambilor părinți sau al responsabililor de creștere. În situația în care copilul minor nu este înscris în pașaportul unuia dintre părinți și călătorește în străinătate cu acesta, părintele trebuie să prezinte la ieșirea din țară acordul legalizat al celuilalt părinte. Excepție de la această regulă o fac situațiile în care:

– Celălalt părinte nu mai este în viață (singura formalitate fiind prezentarea dovezii decesului acestuia);

– Părintele însoțitor dovedește că minorul i-a fost încredințat printr-o hotărâre judecatorească definitivă și irevocabilă;

– Părintele însoțitor exercită singur autoritatea părintească în baza unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile ori în baza unei hotărâri judecătorești definitive;

– Se face dovada că celălalt părinte este decăzut din drepturile părintești;

– Se face dovada că celălalt părinte este declarat dispărut.

3. Incheie o asigurare de călătorie, înainte de a pleca în vacanță. O astfel de asigurare te ajută să-ți acoperi eventualele cheltuieli medicale în cazul în care copilul tău răcește, are nevoie de un consult medical sau se accidentează.

4. Informează-te despre riscurile bolilor din țara respectivă, transmisibile la copii. Mergi la un medic înainte de plecare și solicită informațiile privind măsurile de protecție și medicamentele pe care le poți utiliza.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *