Nu contează cât ești de inteligent. Întotdeauna mai rămâne ceva de învățat. Iar dacă vrei să iți îmbogățești cunoștințele, există câteva acțiuni care, efectuate zilnic, îmbunătățesc procesele cognitive. Cu alte cuvinte, te fac mai inteligent 🙂
Notează idei
Gândește-te cum să rezolvi o problemă care te presează, reflectă asupra unei idei interesante dintr-un film sau pe care ai auzit-o întâmplător. Nu contează subiectul, poate fi orice atât timp cât îți lucrezi “mușchii” creierului.
Caută răspunsuri
Dacă vezi sau auzi ceva interesant despre care nu ești informat, nu lăsa să treacă. Lasă-ți curiozitatea să se manifeste și caută răspunsuri.
Joacă jocuri de strategie
Unele jocuri precum șahul dezvoltă capacitățile cognitive. Poți rezolva un puzzle dacă nu ai un coechipier, iar dacă vrei să îți îmbunătățești abilitățile strategice poți juca, de exemplu, Catan sau un joc mai dificil, Pandemic.
Citește
Incearcă să profiți de orice ”timp mort” pentru a citi: în metrou, în timp ce aștepți într-o stație sau aștepți să ți se facă ceaiul. Este una dintre cele mai bune metode de a-ți menține creierul antrenat.
Urmărește filmulețe educative
Uneori este mai confortabil să vizionezi subiectele de care ești interesat, decât să le citești. Nu știi unde să cauți? Poți începe cu TED.
Citește presa
Te va ajuta să devii mai conștient de lucrurile care se întâmplă în lume, să îți formezi propriile opinii și să faci mult mai ușor conexiuni.
Permite-ți să nu faci nimic
Încearcă să îți aloci timp pentru a ”nu face nimic” nu doar atunci când ești epuizat. De cele mai multe ori să stai în liniște îți dă inspirație, te ajută să reflectezi asupra zilei ce a trecut sau te ajută să vezi mai ușor soluțiile pentru probleme din care nu știai cum să ieși.
Dă share la ceea ce înveți nou
Una dintre cele mai bune metode de a acumula informație este dezbaterea. Iar dacă vrei să transmiți în mediul online noi idei, cu siguranță vei avea ocazia de a vedea și alte perspective sau vei identifica persoane care sunt interesate de aceleași subiecte, persoane care pot deveni partenerii tăi în dezvoltare.
Aplică ce înveți
Dacă auzi o idee despre cum să rezolvi un exercițiu la matematică sau cum să îți îmbunătățești o aptitudine pe care o ai, aplică informația în momentul în care ai reperat-o. Altfel, o vei uita sau iși va pierde valoarea.
Ține o listă cu task-uri finalizate
La sfârșitul unei zile scrie ceea ce ai reușit să finalizezi din ceea ce ți-ai propus. Asta te va face să te simți mai bine cu privire la ceea ce ai îndeplinit în ziua în care tocmai a trecut. De asemenea, te va ajuta să îți dai seama cât de productiv ești și cum să îți organizezi următoarele task-uri.
Începe o listă cu lucruri pe care nu ai vrea să le mai faci
Încearcă să îți setezi obiective mici, realizabile, pe care le poți dezvolta în timp. Cu siguranță dacă îți vei propune să nu mai intri deloc pe Facebook, nu vei reuși să respecți lista din prima zi.
Scrie ce înveți
Îți poți crea un document, scrie într-un carnețel sau chiar în telefon. Important este să notezi ce înveți pentru că astfel se fixează mai bine informația și totodată îți va fi mai accesibilă atunci când vei avea nevoie de ea.
Stimulează-ți procesele cognitive
Dacă ieși zilnic la alergat sau faci exerciții, cu siguranță creierul tău va funcționa mai bine. La fel se întâmplă și dacă înveți să cânți la un instrumet sau măcar te obișnuiești să asculți muzică clasică.
Înscrie-te la cursuri online
Internetul abundă de cursuri, ebook-uri pe care le poți accesa și din care poți învăța ce te interesează. Multe dintre ele le găsești și gratis. Poți testa: Coursera.org, Udemy.com, Lynda.com.
Vorbește cu persoane pe care le consideri interesante
Chiar dacă nu este o persoană apropiată, nu ezita să vorbești cu ea. Întreab-o despre interesele ei, cum le-a descoperit. De cele mai multe ori, oamenii tind să fie mai atenți și să învețe mai multe de la cei pe care tocmai i-au cunoscut.
Abonează-te la paginile pe care le găsești interesante
Atunci când identifici o pagină interesantă dă subscribe. Așa te asiguri că vei primi mereu informații actualizate despre ceea ce te interesează.
Nu ai hobby? A venit vremea să-ți faci unul
Dacă ți-ar plăcea să faci ceva în fiecare zi, cu siguranță vei învăța mai mult dacă vei acționa decât dacă doar vei gândi ”ce bine ar fi să…”
Explorează noi locuri
Cu siguranță sunt puțini oameni care pot călători în fiecare zi într-un loc nou, dar în același timp, nimeni nu te oprește să explorezi noi straduțe din cartier, să alegi alt traseu pentru drumul spre birou, să îți faci cumpărăturile în altă piață sau să alergi în alt parc.
Leave a Reply