Ce poate fi mai plăcut decât zâmbetul prichindelului tău când îl suprinzi cu un cadou perfect care îl face să zburde de bucurie? Ce se întâmplă, însă când trecem limita și dăruim prea mult?
Prea multe cadouri îi pot transforma pe cei mici în adulți nerecunoscători, care nu sunt niciodată mulțumiți, indiferent cât de mult primesc din partea părinților sau a celor din jur. Așa că, înainte de a te prezenta regulat cu noi cadouri, ia în considerarea și efectele negative.
Crește comportamentul distructiv
Copiii care sunt antrenați în cadouri care le acaparează în permanență atenția, pot suferi perturbări sociale negative ce se extind dincolo de copilărie. Potrivit unui studiu de la Universitatea din Missouri, la maturitate, acești copii sunt mai predispuși la datorii, jocuri de noroc și cumpărături compulsive. Evident că despachetarea unui cadou produce multă fericire, însă această fericire nu rezistă în timp, ba chiar hrănește o poftă avidă de mai mult.
Totodată, excesul de jucării ajunge să provoace plictiseală și să împiedice dezvoltarea imaginației la copii. Deși cei mici au nevoie de jucării pentru a-și dezvolta abilitățile motorii și cognitive, ei se pot juca și fără jucării și exact acele momente, când nu există un scenariu prestabilit, sunt cele care le dezvoltă cel mai mult creativitatea.
Reduce stima de sine
”Stima de sine își are rădăcinile într-un puternic simț al identității, nu în materialism”. Studiile dovedesc că nu există corelație între posesiunile materiale și stimă de sine și fericire. De fapt, copiii care dețin mai puține lucruri materiale, dar relații pozitive cu părinții sau colegii au un nivel mai ridicat al stimei de sine. De asemenea, aceștia au mai puține probleme de comportament și manifestă o rezistență mai mare în fața obstacolelor.
Stimulează egocentrismul și lipsa de empatie
Cercetărorii de la Harvard’s Journal of Happiness au identificat faptul că oamenii apreciază cadourile pe care le achiziționează pentru alții, mai mult decât cadourile care au fost cumpărate pentru ei. Ajutându-i pe copiii tăi să-și dezvolte generozitatea încurajeazi un sentiment sănătos de interconectare. Copiii care sunt lăsați să creadă că doar ei merită să primească daruri au mari șanse să crească în spiritul egocentrismului și lipsei de empatie.
Ce poți face?
Setează o limită de cadouri
Cadourile pline de semnificații au, cu siguranță, o valoare emoțională mai mare decât o mulțime de cadouri generice. Iar stabilirea limitelor în acordarea de cadouri determină o mai mare atenție din partea ta asupra modului de selecție și mai multă atenție din partea copiilor care le primesc. Evident, nu există un număr standard care îți asigură succesul, însă poți începe cu revizuirea numărului de cadouri pe care i le oferi lunar. Poate că nici nu ți-ai dat seama cât de multe cadouri îi poți oferi.
Nu uita: Cadourile care te plasează pe tine în universul copilului tău, pot crea amintiri care durează mai mult decât primirea unui set nou de mașinuțe în fiecare săptămână.
Învață-i ce înseamnă bucuria de a oferi
Copiii care sunt încurajați de părinți să ofere cadouri sau jucării altor copii experimentează un puternic simț al comunității și interconectării. Ajută-i să identifice acest simț prin implicarea în activități altruiste, cum ar fi voluntariatul sau sprijinirea celor care au nevoie.
Leave a Reply