Prima zi de scoala: fara manuale pentru elevi

back-to-school

Imagine Via Hilmi

Peste 3 milioane de elevi si prescolari au intrat astazi intr-un nou an scolar. In 2015-2016 elevii romani vor avea 36 de saptamani de cursuri, iar prima vacanta, cea de iarna a fost prelungita de la 2, la 3 saptamani, in perioada 19 decembrie – 11 ianuarie.

Dincolo de emotiile bobocilor si vestile bune cu privire la urmatoarea vacanta, parintii au scos din buzunare intre 100 si 350 lei doar pentru achizitionarea rechizitelor scolare, iar cheltuielile nu se opresc aici. Acestea ajung chiar sa se dubleze pentru ca parintii sunt nevoiti sa plateasca manualele de baza care acopera curricula scolara. Mai grav este ca la aceste manuale se adauga cele auxiliare, recomandate de profesori sau de inspectori. Daca nu vor “sa se puna rau” sau sunt entuziasmati de 1 punct in plus la nota, copiii de gimnaziu mai scot din buzunar intre 170 si 300 lei.

Pentru elevii de clasa a III-a lucrurile stau putin diferit. Chiar daca ar vrea, parintii nu pot cumpara manuale pentru copiii lor. Acest lucru se intampla dupa ce Ministerul Educatiei a lansat cu intarziere licitatia pentru manuale digitale. Aceiasi copii nu au avut manuale nici anul trecut, cand au inceput clasa a II-a, si nici in clasa I. Data fiind situatia, cel mai probabil, elevii vor învata de pe xeroxuri facute dupa materiale din anul scolar precedent, iar acest lucru se intampla, evident, tot pe banii parintilor.

In 2013, Ministerul Educatiei anunta ca da startul uneia dintre cele mai importante licitatii publice din invatamant, care promitea sa schimbe manualele vechi de peste 10 ani din scoala primara. Insa, licitatia a fost lansata oficial cu o intarziere de aproape trei luni fata de calendarul initial si procedura licitatiei a suferit atatea amanari, astfel incat, rezultatele au putut fi anuntate abia in luna august, cu doar cateva saptamani inainte de inceperea noului an scolar. Imediat cum au fost anuntate, insa, au fost contestate de editori, iar asta nu a condus decat la intarzaierea manualelor cu mai bine de 1 luna. Practic, elevii sunt nevoiti sa plateasca manualele pe care in mod normal ar fi trebuit sa le primeasca gratuit si in plus sa astepte pana la sfarsitul lunii noiembrie pana sa le deschida pentru prima oara.


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *