Cele 5 limbaje ale iubirii copiilor

5 limbaje ale iubirii
Fiecare copil, fără a fi deloc diferit de un adult are propriul limbaj de receptare și expirmare a iubirii. De aceea, este foarte important ca părinții să fie îndelung atenți și să învețe limbajul propriilor copii.

Gary Chapman și Ross Campbell, ne arată în cartea ”Cele 5 limbaje de iubire ale copiilor” că fiecare copil este diferit, că este normal să fie așa și că există posibilitatea de a comunica eficient în funcție de cum îi este caracterul.

Limbajul Nr. 1 al iubirii – Mângâierile fizice

Primul limbaj al iubirii, mângâierile fizice, reprezintă cel mai simplu mod de a-ți manifesta sentimentele față de copil. Ar fi bine să păstrezi în permaneță cu tine faptul că nu trebuie să aștepți momentele speciale (zi de naștere sau o notă bună la școală) pentru a mângâia, indiferent că are trei ani, este deja la liceu sau la rândul lui, are o familie, chiar copii.

”Pe măsură ce copilul creşte şi devine mai activ, nevoia de mângâieri nu scade. Copiii au nevoie zilnic de mângâieri afectuoase, iar părinţii ar trebui să facă toate eforturile pentru a-şi exprima astfel iubirea.”

Totuși, este bine să ții cont dacă fiul tău nu dorește să fie îmbrățișat în fața prietenilor lui. Altminteri, riști să-i știrbești imaginea de ”independent”. La fel, există posibilitatea ca nici fiica să nu-ți dorească să fie îmbrățișată în public de tată. Și ar fi bine să respecți asta, însă să nu uiți că ea are nevoie necondiționat de îmbrățișări.

Limbajul Nr. 2 al iubirii – Cuvintele de încurajare

”Cuvintele sunt foarte puternice în privința comunicării iubirii. Cuvintele afectuoase și tandre, cuvintele de laudă și de încurajare, cuvintele care dau un imbold pozitiv, cu toate spun ”țin la tine”. Aceste cuvinte sânt ca un balsam pentru suflet; ele hrănesc interior copilul, dându-i sentimentul valorii de sine și al siguranței. Deși asemenea cuvinte se spun cu ușurință, ele se uită greu. Copilul trage foloase de pe urma acestor cuvinte de încurajare o viață întreagă.”

Al doilea limbaj al iubirii este reprezentat, așadar de cuvintele de încurajare. Și se traduce prin insuflarea curajului astfel încât ei să experimenteze, să persevereze, chiar dacă asta implică și greșeală. Pentru copiii care se încadrează în acest limbaj al iubirii cei mai importanți stimuli sunt părinții sau adulții care își exprimă verbal încurajările. Iar la polul opus se află reproșurile, ce le rămân în cap ani de zile.

Limbajul Nr. 3 al iubirii – Timpul acordat

Toţi copiii, indiferent care este limbajul lor de iubire, au nevoie să petreacă timp cu mama şi cu tata, un timp în care atenţia părinţilor să fie îndreptată exclusiv spre ei. Mare parte din comportamentul nedorit al copiilor are la bază încercarea de a sta cât mai mult cu ambii părinți. Chiar şi atenţia negativă pare mai bună pentru ei decât lipsa de atenţie. Trebuie, însă să ții cont de faptul că prezența fizică nu este același lucru cu a-i acorda atenție. Dacă faci ordine în casă, iar copilul tău se joacă în preajma ta nu este același lucru cu a aranja împreună cărțile din bibliotecă. Dacă ai mai mulți copii este important să îți faci timp pentru fiecare, nu doar pentru activitățile de grup.

”Timpul acordat se bazează pe atenția dată. Asta înseamnă o atenție neîmpărțită… Dacă aveți mai mulți copii, trebuie să faceți în așa fel încât să fiți singuri cu fiecare în parte.”

Limbajul Nr.4 al iubirii – Darurile

”Majoritatea copiilor reacționează pozitiv la daruri, dar pentru unii ele reprezintă principalul limbaj de iubire…cei al căror limbaj de iubire sânt darurile vor reacționa diferit atunci când vor primi un cadou… vor ști întotdeauna să le primească…Nu uita că pentru ei aceasta este vocea cea mai puternică a iubirii. Ei vor considera cadoul o răsfrângere a iubirii dvs. și doresc să împărțiți cu ei acest moment.”

Acest limbaj al iubirii este destul de ușor de identificat și asimilat. Acordă mai multă atenție copilului atunci când îi oferi un cadou și analizează-i comportamentul. Ține cont de faptul că un copil al cărui limbaj de iubire este reprezentat de daruri nu va manifesta doar entuziasm de moment, ci îți va mulțumi prin afecțiune pentru daruri și le va păstra cu sfințenie în locuri importante pentru el.

Limbajul Nr. 5 al iubirii – Serviciile

”Scopul final al serviciilor făcute copiilor este de a-i ajuta să devină adulți maturi, capabili să ofere iubire altora prin intermediul serviciilor. Asta nu înseamnă doar să îi ajute și să îi îngrijească pe cei dragi, ci înclusiv să-i servească pe cei care nu sânt capabili să răsplătească în vreun fel bunătatea lor. Atunci când copiii cresc având în fața ochilor exemplul unor părinți care îți servesc familia și pe cei din afara zidurilor casei, vor învăța la rândul lor să îi ajute pe alții”.

Pentru copilul care are ca principal limbaj de iubire serviciile, a-l ajuta să repare bicicleta sau să împletească codițe păpușilor sunt de fapt dovezi de iubire. Serviciile oferite copiilor cu iubire neconditionată, și nu din obligație sau sub formă de răsplată, îi învață pe copii că la randul lor, să le ofere în același mod și celorlalți.

Cum descoperi ce limbaj al iubirii are copilul tău

Pentru a descoperi limbajul de iubire al unui copil este nevoie de timp și efort. Când sunt mici, copiii încă experimentează diferite modalități de a primi și exprima iubirea. De aceea, este bine să cunoști și să îi vorbești în toate cele cinci limbaje ale iubirii până în momentul în care identifici un comportament constant care se încadrează în unul dintre cele 5 limbaje ale iubirii. Punctual ar trebui să:

  • Fii atent la cum își manifestă afecțiunea față de tine;
  • Fii atent cum își manifestă afecțiunea față de ceilalți;
  • Acorzi o atenție sporită pentru lucrurile pe care le cere în mod frecvent;
  • Tot o mare atenție ar trebui să acorzi și lucrurilor pentru care se plânge frecvent.
  • Îți pui întrebări atunci când copilul are un comportament nepotrivit. Și mai mult decât să încerci să corectezi, să încerci să-l înveți cum să ia deciziile corecte, care corespund cu nevoile lui.

Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *