Disciplina la clasa. 5 metode de a interactiona cu elevii

Disciplina la clasa este probabil una dintre cele mai provocatoare situatii cu care trebuie sa se confrunte un profesor. 20 de elevi, limbaj emotional diferit, capacitate de intelegere diferita. Ce ai de facut?disciplina-la-clasa

Regleaza tonul vocii

Atunci cand te adresezi copiilor, le explici un concept sau incerci sa-i directionezi, este important sa adopti un ton serios si sa nu ridici vocea la sfarsitul propozitiei. De asemenea, la fel ca in oricare alt discurs, incearca sa nu afisezi incertitudine. Vei vedea cum elevii isi vor modifica atitudinea, vor fi mai atenti si vor raspune atunci cand vei pastra tonul scazut al vocii si mai putin “girly”.

Ajuta elevii sa-si asume propriul comportament

Cea mai populara metoda de a determina un elev sa isi schimbe comportamentul este sa ii vorbesti in timpul de manifestare al acelui comportament si sa ii oferi posibilitatea de a alege. Prin acest exercitiu ii lasi impresia ca a fost ideea lui de a isi schimba comportamentul.

De exemplu: “Nu avem voie sa facem…, dar am putea…”.

La aceasta ora aceasta noi…Daca vrei sa ramai, trebuie sa….sau poti sa faci o plimbare (sau alta activitate pentru a indeparta elevul de la situatiile emotionale puternice) si cand te intorci putem discuta pentru a gasi o solutie”.

Permitand-i elevului sa detina controlul asupra propriului comportament, ii oferi si sansa de a corecta coportamentul pe cont propriu, fara escaladarea situatiei. Totodata, prin intrebari, il determini sa gandeasca, iar sansele de a repeta acel comportament sunt mult mai mici.

Pune-i pe elevi sa aleaga

Ofera-le elevilor posibilitatea de a alege atunci cand le corectezi comportamentul. Acesta este urmatorul pas dupa ce ii faci sa isi asume propriul comportament. Si pentru aceasta conversatie este important sa iti pastrezi tonul scazut al vocii, dar serios. De exemplu, il poti ruga pe elev sa te priveasca atunci cand vorbesti cu el. Pentru contactul vizual, insa sunt cateva exceptii. Trebuie sa ii identifici pe elevii cu background cultural si educatie diferita, care s-ar putea simti inconfortabil intr-o astfel de situatie. Apoi, ii poti spune:

“Iti voi oferi doua variante. Poti alege sa te opresti din ……si lucra chiar acum, sau poti continua sa….si lucra in timpul tau liber”. Poti insera orice alt tip de consecinta atat timp cat le dai mai multe variante si ii pui sa gandeasca si sa aleaga ce este mai bine pentru ei. Chiar daca acest model comportamentul poate implica un proces indelungat, tu in calitate de profesor/invatator, prin faptul ca ii dai variante si nu ii impui, vei deveni partenerul lui, in loc de  profesor sever.

 Spune-le ce asteptari ai

Lasa-i sa stie ce asteptari comportamentale ai de la ei si ce inseamna pentru tine disciplina la clasa. Uneori le poate fi greu sa isi dea seama ce iti doresti de la ei daca tu nu le spui explicit. De asemenea, atunci cand un elev trece de limita de disciplina la clasa, pe care o impui, intareste regulile si tine-te de ele. Este important sa faci asta, intrucat toti ceilalti copii vor urmari si vor sti ce au de facut. Regulile si respectarea lor reprezinta un aspect crucial pentru un management solid si disciplina la casa.

Pune-i sa exerseze

Pentru ca elevii sa inteleaga ce vrei de la ei, trebuie sa exerseze. Ofera-le exemple, pune-i in diferite situatii si simulati comportamente. Cu cat vor exersa mai mult, cu atat mai bine se vor comporta atunci cand vor fi pusi in situatii reale. Aceasta practica ii ajuta sa internalizeze comportamentul asteptat.

Acestea sunt lucruri mici, dar care fac diferenta si care post schimba modul in care elevii se comporta la clasa. Daca ai alte idei, ai adoptat alte modele si ai avut rezultate, impartaseste-le cu noi, in sectiunea de comentarii.


Posted

in

by

Tags:

Comments

3 responses to “Disciplina la clasa. 5 metode de a interactiona cu elevii”

  1. Andra Solomon Avatar
    Andra Solomon

    Foarte util articolul. Multumim.

  2. Madalina Avatar
    Madalina

    Cred ca toti profesorii, dar mai ales invatatorii, ar trebui sa citeasca acest articol. In Romania inca functioneaza vechiul sistem comunist de predare, chiar si din partea cadrelor didactice tinere, cu pedepse, afirmarea superioritatii si cerinta de a invata “pe de rost” si de a te supune. Desi nu are legatura neaparat cu articolul, as propune sa se schimbe si felul in care se raporteaza la o problema, la clasa: copiii uneori au ceva de spus, asa ca trebuie sprijiniti sa-si argumenteze opiniile si abia apoi sa i se explice de ce e sau nu e asa. Oricum, felicitari pentru initiativa!

  3. taxa auto Avatar
    taxa auto

    un subiect care iti da de gandit, felicitari oricum autorului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *