5 jocuri de dezvoltare a memoriei copiilor

jocuri-care-imbunatatesc-memoria-copiilor

Să menții mintea copiilor activă este la fel de importantă pe cât poate fi și de distractivă. Există multe avantaje în jocurile de îmbunătățire a memoriei, printre care:

  • Jocurile de memorie exercită creierul și-l fac mai alert. Dacă jucați jocuri de memorie cel puțin 30 de minute pe zi, capacitatea de concentrare se va îmbunătăți.
  • Jocurile de memorie s-au dovedit a fi o bună metodă de prevenție a bolilor legate de memorie, cum ar fi Alzheimer.
  • Jocurile de memorie îmbunătățesc și alte funcții ale creierului, precum nivelul atenției și abilitățile de citire și raționament.

Există o mulțime de jocuri din care poți alege, iar colecția noastră include jocuri de memorie pentru orice vârstă și abilități.

Tava cu obiecte sau spune ce lipsește                        

Pentru acest joc, pune pe o tava o serie de lucruri comune, cum ar fi creion, cheie, lingură, etc. Lasă la vedere obiectele timp de câteva secunde, apoi acoperă tava și pune-i pe copii să scrie lista articolelor de pe tavă.

Ia un obiect sau mai multe de pe tavă și pune-i să-ți spună ce lipsește. Bineînțeles că aici nivelul de dificultate îl setezi în funcție de vârsta copilului. Poți include inclusiv obiecte care se pot descompune.

Stăpânul memoriei 

Jocul presupune chestionarea jucătorilor în funcție de ceea ce văd. Jucătorilor li se afișează o imagine, dintr-o carte de povești, cu mâncare sau legume , etc. timp de 60 de secunde. Urmează partea de testare, în care jucătorii încearcă să-și amintească ceea ce au văzut. Copiii pot fi ajutați cu întrebări precum:

  • Ce alimente sunt în imagine?
  • Câte legume din fiecare sortiment?
  • Ce culori ai văzut?

Jocul de monede

Este un joc pe care părinții sau educatorii îl pot folosi pentru a-și ajuta copiii să-și îmbunătățească atât memoria, cât și abilitatea de ordonare. Tot ce ai nevoie pentru acest joc este o mână de monede și ceva cu care le poți acoperi. Alege 5 monede din grămadă și pune-le într-o ordine. Poți alinia de exemplu, monede de 1 ban, 5 bani, 10 bani și 50 bani. După ce jucătorii privesc monedele, ele vor fi acoperite, iar treaba lor va fi să ia monede din grămadă și să le alinieze la fel. Câștigătorul va fi cel care va putea completa linia de monede în cel mai scurt timp.

Categoriile

Pentru acest joc, copiii trebuie să enumere cuvinte care se încadrează într-o anumită categorie. De exemplu:

  • Scrie toate culorile pe care le cunoști într-un minut.
  • Scrie toate personajele feminine / masculine pe care le cunoști din povești în 2 minute.
  • Scrie toate modelele de mașini / toate rasele de câini pe care le cunoști într-un minut.

Desenul

Arată-i un desen complicat, format din mai multe figuri geometrice și cere-i să-l reproducă. Apoi, ia-i din față ambele desene și oferă-i 3 minute pentru a realiza desenul anterior așa cum și-l amintește. Vei observa că există mari diferențe între oameni în realizarea acestei sarcini. Jocul este inspirat dintr-un test psihologic al lui Andre Rey creat pentru a evalua percepția spațială și memoria vizuală, pe care îl poți vizualiza aici.

Știi alte jocuri de îmbunătățire a memoriei copiilor? Scrie-le într-un comentariu și ajută-ne să completăm lista.


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *