Activități de toamnă pentru părinți și copii

Fiecare anotimp are farmecul lui, iar dacă vara poate fi descrisă ca un anotimp de maximă mișcare și explorare, toamna ne duce uşor către activități mai statice, către conectare, ascuţirea simțurilor către tot ceea ce ne oferă natura, indiferent că vorbim despre mirosul castanelor coapte sau pipăitul pământului rece. Nouă ne place tare toamna şi vedem în jur multe activități atractive, pe care dorim să le împărtășim aici cu voi. Iată, așadar câteva activități de toamnă pe care le puteți face cu ceea ce aveţi în jur, fără pregătiri prea multe și fără materiale costisitoare.

  1. Culegeţi frunze

Mergi cu copiii în parc sau în pădure și ajută-i să adune frunze colorate. Le puteți folosi ulterior în diverse proiecte creative, cum ar fi realizarea tablourilor sau decorarea propriilor rucsaci în haine de toamnă. Evident, tot aici puteți integra și alte elemente din natură, precum ghinde, bețișoare și crea, de exemplu diverse păsări sau figuri. 

Pentru copiii care învață cifrele sau alfabetul, activitatea se poate transforma într-un joc educativ. Folosiți frunzele pentru a crea litere și cifre. Pentru ca procesul de învățare să fie pe termen lung, încercați să lipiți elementele pe cartonaşe care ulterior rămân în spațiul vizual al copilului.

  1. Realizaţi bijuterii și figurine din lut

Lut, nuci, lemne uscate, pietre, orice poate deveni obiect de artă, mai ales într-o zi mohorâtă de toamnă. 

Veți avea nevoie de lut care se usucă la aer și evident, alte elemente adunate din natură. Puteți astfel, să faceți mai multe bile din lut pe care să le turtiţi, iar în funcție de vârsta copilului să le dați diverse forme. După ce bilele au fost turtite, puteți așeza pe partea superioară o frunză, o ghindă sau orice altă formă şi să apăsaţi până pătrunde puțin în lut, fără a perfora. După ce se usucă, puteți colora cu culori acrilice. 

  1. Jucaţi vânătoarea de comori

Organizați o vânătoare de comori în curte sau în parc. Pentru acest joc, recomandăm să printezi instrucțiunile și să le oferi copiilor. Aceștia vor trebuie să identifice diverse obiecte specifice toamnei, precum ghinde, frunze colorate, castane, etc. 

  1. Observați natura și transformările la care ia parte

Mergeți într-o plimbare într-un loc în care natura își joacă bine rolul. Poate fi un parc, o pădure, sau chiar niște coline de unde se pot observa în detaliu schimbările pe care le aduce toamna. Acesta este un bun prilej și pentru a discuta despre cum se pregăteşte natura pentru iarnă și ce animale migrează sau hibernează. 

Dacă aveți posibilitatea, faceți poze în același loc în mai multe zile și lăsa copilul să observe ce s-a schimbat în acest timp. 

  1. Gătiţi împreună folosind fructele și legumele de sezon

Fiecare dintre noi are un gust sau miros care-i să-i amintească de copilărie. Recreaţi amintirile cu cei mici. 

Mere și scorțișoară, dovleac copt, biscuiţi, tarte sau plăcinte cu aromă de dovleac sunt doar câteva idei.

  1. Descoperiți și pictaţi fructele toamnei

Tărtăcuţele sau micii dovlecei sunt preferaţii copiilor pentru această activitate. Sunt ușor de ţinut în mâinile lor micuţe și pot fi pictaţi în diferite moduri, astfel încât să se transforme în personajele lor preferate.

  1. Completaţi simetria frunzei

O altă activitate preferată de copii, dar cu implicații semnificative în dezvoltarea atenției este completarea jumătăților de frunze. Pentru acest joc este necesar să tai jumătate de frunză și să-l lași să deseneze pe o hârtie, jumătatea lipsă. El trebuie să fie atent să reproducă toate detaliile pentru a crea o forma similară, în oglindă.

  1. Profitați de zilele ploioase

Pentru noi părinții zilele ploioase ne pot aduce uneori puțin disconfort sau teamă de răceli, însă cred că suntem de acord cu toții că râsul acela colorat care vine din săritul în apă nu poate fi egalat. Pregătiţi galoşii și pelerinele de ploaie și nu ratați alergatul prin bălți, măcar din când în când și de la mic, la mare 😊.

Sunt multe activități pe care le putem face toamna și evident ţin şi de preocupările fiecărei familii sau dorințele celor mici, mai ales în zilele libere de weekend sau vacanţă, așa că așteptăm cu drag să împărtășiți cu noi și alte idei.

Spor la joacă!


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *