Când spunem stop activităților extrașcolare

activitati-extrascolare

În vremea în care timpul pe care îl avem de împărțit între job, responsabilități zilnice, partener și copii devine din ce în mai redus, iar activitățile extrașcolare sunt tot mai atractive și îți garantează ”succesul copilului în viață”, cum îți dai seama când e prea mult?

Activități extrașcolare: stres sau dezvoltare?

Indiferent că este la grădiniță sau la școală, există o gamă largă de activități la care copiii participă, în general: cursuri de înot, de balet, de dans, limbi străine, calculator și multe altele. Iar dacă nu ești atent, riști să-l împingi către prea multe activități care nu-l vor face decât să asocieze procesul de învățare cu constrângerea, stresul,  plictisul.

Conform specialiștilor, părinții ajung de prea multe ori să se identifice atât de mult cu copiii lor, încât îi împing de la spate (inconștient) să devină ceea ce nu au reușit ei să devină. Așadar, astfel de situații se întâlnesc frecvent în familiile în care părinții au acumulat frustrări în carieră și își văd copiii ca pe o a doua șansă.

Pe de altă parte, copiii cărora li se cere prea mult, prea devreme riscă să devină anxioși, obosiți, iritați sau chiar deprimați. Nu este neobișnuit ca în astfel de situații părinții să ajungă la pediatru cu un copil care acuză dureri de cap, de stomac sau insomnie –  toate acestea fiind legate de stres.

După ce sunt consultați de medicii pediatri, deseori copiii ajung la psiholog. De ce? Din cauza programelor stresante, pot prezenta simptome de anxietate și depresie asemănătoare adulților. Pe de altă parte sunt părinți care cred că dacă își țin copiii ocupați dovedesc că le pasă de ei. Tocmai de asta, cunoscutul psihiatru pentru copii, Dr. Alvin Rosenfield relatează într-un articol din ”Psychology Today” că ”suprasolicitarea copiilor nu este doar un fenomen larg raspandit, ci reprezintă părinții din ziua de astăzi”.

În aceste condiții, copiii se află sunt sub presiune pentru a acumula, a fi competitivi. Iar când acest lucru se întâmplă, nu mai au suficient timp să se relaxeze, să se distreze sau să se joace fără să simtă că trebuie să îndeplinească un obiectiv stabilit. Creearea unui program supraîncărcat îi poate face să se simtă constant în alertă și supravegheați.

Beneficiile implicării în activități extrașcolare

Totuși, să îți implici copilul în activități extrașcolare nu este un lucru rău, însă este nevoie de un echilibru. Pentru început, participarea la un club de vară sau aderarea la un sport de echipă îi ajută să-și facă noi prieteni, să își întărească încrederea în ei sau abilitățile de comunicare.

Calea către un echilibru sănătos

  • Înscrierea copiilor în activități adecvate vârstei
  • Înainte da a-l implica în orice activitate care presupune efort fizic, programează-l la un consult amănunțit
  • Monitorizarea rezultatelor copiilor. Rezultatele școlare slabe ar putea semnala faptul că s-a instalat plictisul sau presiunea.
  • Alegerea activităților care presupun ca membrii să se întâlnească de câteva ori pe lună, decât de câteva ori pe săptămână.
  • Organizați-vă timpul petrecut împreună astfel încât să petreceți același interval de timp și pentru teme și pentru joacă
  • Intreabă-l de ce vrea să se implice într-o anumită activitate și în același timp dacă vrea să o continue. Mai ales atunci când sunt integrați deja în școală în cursuri avansate sau primesc responsabilități suplimentare.
  • Ascultă-l atunci când îți cere ceva și nu-l obliga să participe la activități pe care nu și le dorește. Cariera nu-i va fi distrusă dacă nu va fi bilingv la 7 ani.
  • Iar cel mai important lucru! Nu-l compara cu alți copii. Încearcă să nu te compari nici tu cu alți părinți.

Ia în calcul să limitezi numărul activităților la care participă un copil într-o săptămână la una sau două. În aceeași măsură verifică dacă adulții care lucrează cu copiii tăi sunt calificați și țin cont de măsurile de siguranță.


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *