Câte limbi străine poate învăța un copil în același timp?

languages

Câte limbi străine poate învăța un copil în același timp? Ar trebui să stăpânească bine o limbă străină înainte de a trece la următoarea? 2 sau 3 limbi străine sunt prea multe pentru un copil? Care este vârsta potrivită pentru a începe studiul unei limbi străine? Acestea sunt întrebări comune în rândul părinților care își doresc să crească copii bilingvi sau multilingvi.

Ei bine, răspunsurile nu sunt chiar atât de simple. Însă ceea ce știm cu siguranță este că un copil poate învăța simultan mai multe limbi străine, iar beneficiile sunt mari. Chiar dacă în România fenomenul nu este bine cunoscut, învățarea mai multor limbi străine încă de la naștere nu este deloc un lucru nou.

Însă toate familiile sunt diferite, la fel cum sunt și circumstanțele, combinațiile de limbi și locațiile. De aceea, răspunsul la întrebarea ”câte limbi poate învăța un copil în același timp” depinde de mai mulți factori, precum:

Ce limbi vorbesc părinții

Principalul factor în determinarea numărului de limbi pe care un copil le poate învăța în același timp este reprezentat de limbile vorbite de părinți. Întrucât copiii își petrec majoritatea timpului cu părinții, limbile vorbite de părinți sunt, de obicei, cele mai influente și evident, preluate natural de copil.

Părinți care vorbesc doar limba comunității în care trăiesc

Dacă te numeri printre părinții care vorbesc doar limba comunității în care trăiesc, atunci creșterea unui copil care să vorbească una sau mai multe limbi străine va reprezenta o adevărată provocare.  Asta nu înseamnă că nu pot învăța, ci că presupune un efort mai mare și o limitare în ceea ce privește numărul de limbi învățate din cauza lipsei de expunere.

Înscrierea copilului la o școală bilingvă, angajarea unei dădace bilingve sau pur și simplu înscrierea copilului la o școală sau grădiniță în care se studiază limbi străine pot reprezenta o bună opțiune. Totuși, trebuie să ții cont că în acest context copilul va fi limitat la învățarea uneia sau a două limbi străine. Totuși, acest lucru nu se aplică în toate situațiile. Dacă părinții au mijloacele și bugetul necesare, copilul ar putea învăța mai multe limbi străine.

Părinți care vorbesc o singură limbă, dar nu cea a comunității în care trăiesc

Dacă un copil vorbește acasă, cu părinții, într-o limbă, iar în comunitate (la școală, grădiniță) în altă limbă, atunci are toate șansele de a deveni bilingv în mod natural. În acest caz, copilul poate învăța cu ușurință a treia limbă străină, într-un alt cadru (de exemplu, dacă studiază la școală, în particular cu profesori sau, de ce nu, acasă cu părinţii).

Un părinte care vorbește o singură limbă, altul care vorbește mai multe

Dacă fiecare părinte vorbește o limbă diferită, atunci, atât timp cât copilul este expus la ambele, ar trebui să le învețe natural. Dacă niciuna dintre limbile vorbite în casă nu le reprezintă pe cele ale comunității există oportunitatea învățării unei a treia, destul de natural ( de exemplu: mama vorbește română, tatăl vorbește franceză, iar familia locuiește în Anglia).

Părinți care vorbesc mai multe limbi și locuiesc în străinătate

Poate suna destul de complicat, dar este probabil cel mai bun context în care un copil poate învăța simultan mai multe limbi străine.

De exemplu: Mama îi vorbește copilului în engleză, tatăl în franceză, limba maternă a părinților este româna, iar familia locuiește în Germania. Acest lucru permite copilului să fie expus la toate cele patru limbi și eventual să devină fluent în toate. Pe măsură ce copilul crește, pot fi adăugate alte limbi străine prin alte mijloace (școală, tutori).

Problemele cu care se pot confrunta copiii care învață mai multe limbi în același timp

Deși poate părea ușor pentru un copil să învețe mai multe limbi în același timp, expunerea în mod constant este importantă. Sunt multe lucruri necesare pentru ca un copil să devină bilingv sau multilingv, iar cele mai importante sunt resursele și expunerea.

Dacă un copil nu este expus suficient la o limbă străină, acesta nu poate deveni fluent. Prin urmare, adăugând mai multe limbi străine simultan, riscul de a nu fi expus suficient la fiecare dintre ele este mare. Iar asta înseamnă că acel copil poate vorbi 3,4,5 sau chiar 6 limbi, dar nu este fluent într-una dintre ele.

Dacă un copil nu are resursele lingvistice necesare, acesta în mod clar nu va putea vorbi fluent limba străină pe care încearcă să o învețe. Dacă părinții sunt cei care își învață copiii, atunci ei trebuie să se asigure că sunt suficient de pregătiți pentru a transmite informația.

Introducerea mai multor limbi străine în același timp

Dacă iei în calcul introducerea mai multor limbi străine în același timp ar trebui să îți pui în prealabil două întrebări:

  1. Câte limbi străine poate învăța copilul meu cu resursele pe care le am la dispoziție?
  2. Voi putea să-i ofer suficientă expunere la aceste limbi?

Doar așa vei putea afla câte limbi străine ar putea învăța copilul tău în același timp, adaptându-te, bineînțeles, în funcție de copil, de dorințele și modul lui de învățare, astfel încât acest lucru să nu devină o corvoadă.


Posted

in

, ,

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *