Cum îți ajuți copilul să treacă peste stresul examenelor

examenEste din nou acea perioadă din an, când elevii se confruntă cu presiunea examenelor sau cu presiunea celor din jur cu privire la examenele ce urmează sau tocmai se desfășoară. Și, deși este adevărat că o mică presiune îi poate ajuta să se concentreze mai mult, când presiunea crește peste măsură se poate transforma în stres și, mai mult, perioadele lungi de stres pot duce la boli fizice și psihce.

Presiunea nocivă poate proveni din multe lucruri, precum: compararea (lor înșiși) cu alți copii, obiectivele înalte pe care și le-au stabilit, îngrijoarearea că și-ar putea dezamăgi familia, precum și prietenii sau profesorii.

Cum îl ajuți să treacă mai ușor peste stresul examenelor

Vorbește cu ei

S-ar putea să sune prea simplist, dar dacă simți că este afectat negativ de examene, atunci vorbește cu copilul tău. El ar putea fi în măsură să-ți spună o modalitate prin care îl poți ajuta, poate prin reducerea responsabilităților, poate prin amenajarea unui loc mai liniștit pentru studiu sau poate făcând-ul să știe că tu îl iubești indiferent de rezultatele pe care le va obține.

Un pas înapoi

Perioada este stresantă pentru întreaga familie. Iar dacă intri în conflict cu copilul tău, acesta va fi și mai predispus la frustrare și accese de furie. Așa că, mușcă-ți limba, respiră adânc și înceară să înțelegi că stresul îi limitează capacitatea de a se comporta rațional. Încurajează membrii familiei să facă la fel.

”Hrănește” creierul

Creierul consumă aproximativ 25% din caloriile noastre atunci când se află în repaos. Cu atât mai mult, este important să fie ”hrănit” cu alimente sănătoase, hrănitoare, în perioadele stresante sau când eforturile cognitive sunt mai intensificate. Ține cont că până și deshidratarea ușoare poate afecta funcțiile cognitive.

Încurajează o minte calmă

Sugerează-i să își ia cinci minute înainte de începerea sesiunii de studiu, pentru a sta în liniște și a se concentra asupra respirației. Respiră adânc, șapte repetări, apoi mai ușor, 11 repetări. Acest lucru îi va seta atenția către ceea ce se întâmplă în prezent, nu pe viitoarele examene. Asfel de trucuri induc mintea într-o stare liniștitoare, ce o face mult mai productivă pentru informațiile ce urmează a fi asimilate. Sugerează-i să încheie sesiunea de studiu cu același exercițiu.

Ajută-l să privească în perspectivă

Atunci când sunt prinși în presiunea de a obține rezulate bune le este greu să vadă imaginea de ansamblu. Eșuarea unor examene, nu înseamnă, însă că vor eșua în viață. Copilul tău trebuie să știe că indiferent de rezultat, viața îi va oferi oportunități pentru a reuși. Nu uita, Einstein a renunțat la școală pe când avea 15 ani.

Caută motivele care stau la baza stresului

Mulți copii care trec prin stări de anxietate ridicată în preajma examenelor au o stimă de sine scăzută și experimentează comunicarea negativă cu sinele, ceea ce distrage atenția de la studiu. Încurajează-ți copilul în fiecare zi și ajută-l să-și recunoască valoarea și potențialul.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *