Cum limităm timpul petrecut de copii în fața ecranelor

Tehnologia ne aduce o mulțime de beneficii și ne ușurează viața în extrem de multe privințe, însă poate avea și efecte negative, mai ales asupra copiilor. Să îi ținem departe de ecrane nu este prea ușor de realizat și nici neapărat metoda optimă. Totuși, în multe familii atât copiii, cât și adulții petrec ore în șir în fața ecranelor în detrimentul jocului liber, interacțiunii, analizei, imaginației, etc. Cum facem, așadar, să limităm într-un mod sănătos, accesul copilului la ecrane?
Este important să menționăm că etapa de dezvoltare a creierului copiilor durează până spre vârsta de 25 de ani. Durează așadar un timp îndelungat pentru ca funcțiile lor executive (care în termeni populari țin de înțelepciune) să-și intre treptat în rol. Așa că ceea ce putem face noi momentan este să stabilim limite și, în același timp, să-i ajutăm să-și dezvolte autocontrolul. Din moment ce eliminarea completă a tehnologiei nu este nici posibilă, nici productivă, copiii noștri trebuie mai degrabă educați să echilibreze tehnologia cu restul vieții. În aceeași ordine de idei, trebuie să stabilim reguli și așteptări clare.
Tehnicile și tacticile sunt multiple și, bineînțeles, este necesar să le adaptăm contextului familial și copilului. Printre cele mai recomandate de specialiștii care studiază subiectul, regăsim:

1. Folosește tehnologia pentru a ajuta la limitarea ei
Cronometrele pot fi cele mai utile aplicații folosite în favoarea lor. Folosește-le pentru a gestiona timpul petrecut pe ecrane și pentru a crea un obicei sănătos. Este important ca atunci când timpul expiră să urmezi regulile cu perseverență, întrucât cele mai multe situații conflictuale apar nu neapărat din indisponibilitatea copilului de a urma o regulă prestabilită, ci din inconsecvența părintelui de a o pune în aplicare.
Tot la capitolul tehnologiei care lucrează în favoarea copilului, regăsim instrumentele de control parental, precum Family Link pentru Android, care limitează conținutul. Limitările de utilizare bazate pe vârstă pot fi folosite pe site-uri precum YouTube, Netflix, Disney Plus și multe altele. Dacă vrei să aprofundezi subiectul, găsești multe resurse utile pe: www.commonsensemedia.org sau familysave.com.

2. Oferă un model sănătos și participă activ la lumea lui digitală
Ne este ușor să recunoaștem sau nu, dar în calitate de părinți, educatori, suntem modele pentru copii. Acest aspect este valabil mai ales pentru copiii mai mici, unde comportamentul părinților devine obiectul dorințelor copiilor, indiferent că vorbim de dulciuri, stat cu telefonul în mână, sport sau citit. Este necesar, așadar, să ne evaluăm propriul comportament în ceea ce privește utilizarea tehnologiei și să limităm chiar și răspunsul la emailurile acelea urgente când luăm masa împreună sau când suntem pur și simplu în prezența copilului.
Un alt aspect de luat în calcul aici este faptul că este important să acordăm atenție la lumea lui virtuală, chiar dacă nu suntem neapărat interesați de subiect. O discuție care începe de la personajele lui preferate, ne poate ajuta să ne conectăm cu ei mult mai ușor decât dacă îi întrebăm ce au făcut la școală.
De asemenea, programele educaționale, filmele urmărite alături de părinți și asistate activ, adică alăturate de discuții și explicații, au un impact mult mai mare în procesul de învățare.

3. Ajută copilul să dezvolte control asupra atenției voluntare
Ne ocupăm mai întâi de responsabilitățile noastre, apoi vom avea timp pentru distracție. Cum facem asta? De exemplu, putem răspunde la cererile lor de a folosi ecranele prin ”Da, după ce…/cand terminam…”, în loc de ”Nu”. Acest tip de răspuns face mai ușoară (și creează modele de comportament pe termen lung) exercitarea autocontrolului necesar pentru a amâna satisfacerea dorinței.

4. Oferă-i alternative atractive de petrecere a timpului liber
Obiceiurile sănătoase se formează de când sunt mici. Dacă îți vei ajuta copilul să-și formeze un grup de prieteni cu care să se joace zilnic afară, dacă veți găsi împreună sportul sau hobby-ul preferat, dacă veți avea împreună câteva activități de conectare autentică prin joc, efectiv timpul rămas pe care l-ar putea petrece în fața ecranelor se reduce.

5. Comunicați deschis despre impactul tehnologiei în viața noastră
La fel ca în cazul dulciurilor sau oricăror altor plăceri pe care trebuie să le abordăm cu limită este necesar să discutăm deschis și realist cu copiii noștri despre impactul pe care îl poate avea folosirea tehnologiei asupra sănătății lor, performanțelor școlare și nu numai. Este important să fim sinceri și să recunoaștem că și nouă, adulților, ne place să ne uităm la 2 filme unul după altul, dar că oricât de greu ne este, alegem să fim responsabili și să limităm acel timp destinat plăcerilor. Sunt o mulțime de exemple și discuții pe care le putem aborda. Avem cărți de povești, filme pentru copiii mai mari sau chiar experiențele personale de care ne putem lega pentru a le explica cât de important este să trăiască în viața reală.

Consecvența este cheia în păstrarea limitelor în relația cu tehnologia, însă este important să nu fim rigizi în fața nevoilor copiilor noștri si să învățăm să discutăm constructiv pe subiect. Fii dispus să negociezi și să ajustezi regulile dacă este necesar, în funcție de vârsta și stadiul de dezvoltare al copilului.
Amintește-ți, scopul este acela de a găsi un echilibru sănătos între timpul petrecut pe ecran și alte activități care promovează bunăstarea și dezvoltarea lor generală.


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *