Cum ne ajutăm copilul să-și crească încrederea în sine

Deseori când copiii noștri nu ating performanțele școlare la care ne așteptăm ajungem la meditații, lucru suplimentar, recompense pentru note mari sau dimpotrivă, pedepse pentru note mici. Fără a evalua eficacitatea celor mai sus menționate, specialiștii cu experiență în lucrul cu copiii susțin că de cele mai multe ori rezultatele slabe la învățătură nu țin nici de lene și nici de capacități, ci de modul în care se văd în relația cu cei din jur, mai exact de încrederea pe care o au în ei.

Ce este încrederea în sine și cum influențează rezultatele școlare

Încrederea în sine înseamnă capacitatea de a te vedea pe tine valoros: cât de bun ești, cât de bine te simți în pielea ta, cât de bine poți face față provocărilor.

Este așadar, extrem de important să contribuim la dezvoltarea încrederii în sine a copiilor și asta nu doar pentru a stabili bazele unui viitor adult echilibrat, ci și pentru că există o relație de cauzalitate între formarea încrederii la elevi și acceptarea necondiționată a părintelui și a adulților, în general. Mesajul de valoare transmis de adult este decisiv în prevenirea neîncrederii în sine. Și aici nu vorbim de valoare în ideea de a transmite copilului că el este zeu pe pământ și că poate deveni orice își dorește, ci că este iubit, acceptat și atunci când greșește și atunci când excelează; și atunci când spune că iubește matematica, dar nu îi place să citească cele 2 romane indicate pentru vacanța de Crăciun și că nu le va citi.

increderea in sine

Este important să reții că pentru preșcolari cel mai mare impact în dezvoltarea încrederii în sine îl are modul în care sunt evaluați de părinți. Mesajele transmise de către aceștia contribuie la sentimentul de adecvare pe care îl resimt. Încearcă să diferențiezi comportamentul de persoană pentru că asta duce la formarea unei imagini de sine negative:

De exemplu:

  1. ”ești rău / obraznic că ai spart farfuria”, poate fi înlocuit cu ”nu-mi place că ai spart farfuria, te rog, fii mai atent pe viitor”
  2. Amenințările cu abandonul: ”dacă nu faci x, nu te mai iubesc / nu mai ies cu tine în parc / nu mă mai joc cu tine”.

! din lipsa separării comportamentului de persoană copilul învață că nu este suficient de bun, că nu merită, iar pe viitor, o notă mică sau un insucces școlar îi va aprofunda sentimentele.

La copiii școlari formarea încrederii în sine se extinde la profesori, grupul din care fac parte la școală. Iar o mare încredere în sine se va manifesta prin capacitatea de a lua decizii responsabile și de a face față presiunii grupului.

Cum poți îmbunătăți încrederea în sine a copilului tău

Cel mai mare impact în formarea încrederii în sine îl au primii ani de viață. Totuși, important de reținut este că aceasta poate fi modelată pe tot parcursul vieții, prin prisma interacțiunilor, experiențelor, oamenilor care ne înconjoară. Așadar, ce poți face tu pentru a îmbunătăți încrederea copilului școlar?

  • Creează-i oportunități pentru a-și identifica punctele tari
  • Creează situații prin care copilul să își poată exprima în grup calitățile sau punctele tari
  • Creează oportunități prin care copilul / adolescentul să aibă posibilitatea de a oferi ajutor celor din jur prin:
  1. Acțiuni comune în familie
  2. Activități de voluntariat
  3. Sprijin pentru copiii cu nevoi speciale
  4. Sprijin pentru bunici
  • Creează situații prin care copilul să fie expus cât mai mult la activități din domeniile lui de competență
  • Creează oportunități de dezvoltare a abilităților de comunicare, negociere, rezolvare de probleme, abilități de a face față situațiilor de criză.
  • Evaluează-te pe tine și NU transfera pe umerii lui obiectivele sau frustrările tale. Acceptă-l așa cum este și manifestă-ți iubirea și atunci când impui limite sau comportamentu lui nu este conform așteptărilor tale.

Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *