Cum ne încurajăm copiii să citească pe timpul verii

cum ne incurajam copiii sa citeasca

Într-o lume a gadgeturilor digitale, activităților sau evenimentelor sociale pentru copii, poate fi o provocare să-ți determini copilul să citească, chiar și pe perioada celei mai lungi vacanțe din an. Chiar și dacă bibliografia recomandată este vastă.

Deși cititul nu mai reprezintă o activitate la fel de interesantă pentru copiii noștri precum era pentru noi, este important ca un copil să citească zilnic.

De este necesar ca un copil să citească cu regularitate?

Pe scurt, cititul este cheia pentru toate. Dar mai mult decât atât, cititul reprezintă puterea de a descoperi, de a învăța și de a crește. Atunci când un copil citește constant în afara școlii, se reflectă direct în îmbogățirea vocabulaului, dezvoltarea abilităților de înțelegere, a fluenței verbale și creșterea cunoștințelor generale.

Totuși, cum îți determini copilul să citească în timpul liber? Cheia stă în a-l face să citească de plăcere.

Permite-i să-și aleagă singur cărțile

Încurajează-ți copilul să citească mai mult, permițându-i să aleagă cărțile pe care urmează să le citească. Dacă acesta este implicat activ în procesul de selecție este mai înclinat să vadă o activitate pozitivă în lectura unei noi cărți.

Alocă timp pentru a merge în biblioteci sau librării și a răsfoi rafturile cu cărți.

Pentru copiii mai mici ai putea chiar să cumperi o carte nouă ca recompensă.

Îndreaptă-l către cărți ușor de citit și adaptate vârstei lui

Deși decizia finală în alegerea cărților ar trebui să fie a lui, asigură-te că achiziționează cărți ușor de citit, care pot fi terminate în decurs de 2 săptămâni. Este important ca limbajul să fie adaptat nivelului lui de înțelegere, iar procesul de citire să nu fie deseori întrerupt din cauza cuvintelor necunoscute. Acest lucru facilitează menținerea interesului.

Arată-ți interesul față de cartea pe care o citește

Pune întrebări cu privire la carte, personaje, acțiune. Încurajează-l să-și exprime părerea față de personaje sau poveste în sine. Poți chiar să folosești cărțile pentru a da startul unor noi activități. De exemplu, l-ai putea încuraja să deseneze personajele, așa cum le conturează el în minte.

Marchează evenimentele importante cu o carte nouă

Te-ai hotărât să-i iei un câine? I-ai și o carte despre îngrijirea lui.

S-a înscris în echipa de fotbal a școlii? I-ai putea lua biografia jucătorului lui preferat.

Urmează să plece într-o tabără de vară? Poate i-ar plăcea să citească despre ”modalități de supravițuire în sălbăticie sau animalele pădurii”.

Înconjoară-l de cărți

Înconjurarea copiilor cu cărți de la vărste fragede acționează ca un cârlig. Ei vor fi curioși când vor vedea noi titluri, iar șansele să deschidă cărțile și să înceapă să citească cresc exponențial.

Lasă cărți ”aruncate” în mașină, pe podea și lasă-l să le atingă și să le care după el.

Citiți o carte împreună, apoi vizionați filmul

Alege-ți o carte clasică, cu ecranizare, citiți-o împreună și apoi organizați o seară de vizionare a filmului.  Este o modalitate foarte bună de a motiva copiii reticenți.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *