De la grădiniță la școală

de-la-gradinita-la-scoala

Cum facem mai ușoară tranziția

Începerea școlii reprezintă un moment important și sensibil în viața copilului și a familiei, iar copiii care manifestă un debut pozitiv au mai multe șanse:

  • Să se simtă confortabil, relaxați și apreciați
  • Să se simtă entuziasmați și motivați să învețe
  • Să construiască relații sănătoase cu cei din jur
  • Să dezvolte un sentiment de apartenență în cadrul comunității școlare

Începerea școlii nu este doar despre prima zi în bancă. Este un proces care se declanșează odată ce copiii și familiile încep să se pregătească, cu un an înainte (clasa 0 în România) și continuă cu experiența din primele zile, săptămâni și luni de școală. Acest proces include multe schimbări, iar fiecare reacționează diferit. Cum poți tu să îți ajuți copilul să accepte mai ușor această schimbare?

Adaptează-te din mers

Fiecare este diferit. Niciun copil nu va manifesta aceleași reacții în procesul schimbării, așadar aplicarea șabloanelor nu este doar inutilă, dar poate fi și distructivă. Important este să-i acorzi timp, atenție și să te adaptezi în funcție de reacțiile lui.

Comunicarea este întotdeauna cheia

Oferă-i posibilitatea de a-ți spune cum se simte și cum gândește vis-a-vis de mersul la școală. Nu uita că o bună comunicare nu se referă doar la vorbit, ci și la ascultat, empatizat și înțelegere. Vorbește-i și tu copilului despre cât de încântați sunteți că începe școala. Lasă-l să știe că este un eveniment important și că sunteți mândri de el.

Fă echipă bună cu educatorii

Relațiile pozitive între familie, educatori și copii reprezintă baza pentru o tranziție eficientă către școală. Împărtășește cât mai multă informație despre copil cu educatorii astfel încât aceștia să se poată adapta la nevoile copilului.

Participă activ la programul de tranziție

Sunt școli care oferă programe de tranziție (ziua porților deschise, întâlniri cu educatorii) astfel încât copiii să se poată familiariza cu mediul școlar și cu profesorii. Participă la cât mai multe astfel de evenimente pentru a-ți ajuta copilul să se simtă în siguranță și încrezător. Poți de asemenea, să-l înscrii la o tabără de vară unde ponderea activităților educaționale crește în relație cu jocul.

Creează o rutină

Încearcă să îl pregătești din timp pentru programul de școală. Dacă nu are deja un program de somn, obișnuiește să adoarmă târziu și să se trezească târziu, ar fi bine să începi să-i ajustezi treptat orele, astfel încât să îi fie mai ușor să se trezească în zilele de școală. Altfel, te poți confrunta cu un copil adormit și mofturos în fiecare dimineață.

Pregătește-te și tu pentru schimbare

Nu uita că școala reprezintă o mare schimbare și pentru părinți. Oferă-ți timp și îngăduință pentru a te pregăti pentru această tranziție.

 


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *