Disfunctii senzoriale la copii. Semne si solutii

 

Disfunctiile senzoriale apar din ce in ce mai des printre copiii, insa cu putina atentie, acestea pot fi diagnosticate din timp. Fiecare dintre noi primeste informatii din mediu prin sapte functii senzoriale: tactil (atingerile), auditiv (auzul), vizual (vederea), olfactiv (mirosul), vestibular (regleaza simtul echilibrului), proprioceptive (simtul de pozitie) si gustativ (gustul). Daca unul dintre aceste simturi este afectat, copilul isi va exprima disfunctia (sau disfunctiile) prin hiposensibilitate sau hipersensibilitate. Astazi, abordam semnalele si solutiile pentru un copil care manifesta hiposensibilitatea (atunci cand simturile nu sunt suficient de puternice) la anumiti stimuli.

 

disfunctionalitati-senzoriale-semne-si-solutii

 

Disfunctii senzoriale tactile

Un copil afectat manifesta o dorinta compulsiva de a atinge obiecte sau de a imbratisa, chiar daca nu este vorba despre oameni apropiati. Acesti copii prezinta riscul de a se rani cu usurinta, intrucat nu simt durerea si fac cu greu diferenta intre rece si fierbinte. Pentru a diminua efectul aceste disfunctii, o solutie este sa foloseasca textile care il stimuleaza senzorial.

Disfunctii senzoriale auditive

In cazul acesta, copiii resimt insuficient zgomotul care pentru altii ar putea parea normal. Ii place sa vorbeasca mai tare si, de asemenea, sa dea volumul mai tare la device-urile electronice. In cazul acesta, ceea ce pot face parintii este sa seteze o limita de volum pentru a evita afectarea auzului.

Disfunctii senzoriale vizuale

Dificultatea manifestata in cititul textelor sau distingerea culorilor si a formelor este specifica hiposensibilitatii vizuale.

Disfunctii senzoriale gustative

Aceste disfunctii senzoriale se caracterizeaza prin necesitatea copilului de a lua mereu contact cu gusturi noi. De aceea,  se manifesta prin mestecarea obiectelor cu care se inconjoara. Ceea ce poti sa faci este sa tii departe de copil obiectele periculoase, care ar putea fi ingerate.

Disfunctii senzoriale olfactive

Se manifesta prin mirosirea frecventa a obiectelor inconjuratoare sau a alimentelor.  Le place mancarea exagerat de condimentata, dulce sau sarata. Este o disfunctie senzoriala destul de periculoasa, intrucat, nu poate depista prezenta unor gaze periculoase. In aceasta situatie, poti folosi detergent si sapunuri cu miros puternic si placut pentru copil.

Disfunctii senzoriale vestibulare si proprioceptive

Aceste deficiente pot determina copilul sa se miste si sa se legene constant. Jocurile fizice care necesita atentie sunt cele mai bune solutii in astfel de situatii.

Aceasta este doar prima partea din categoria disfunctiilor senzoriale la copii. Asa ca stai pe aproape, in curand vine completarea cu semnele si solutiile pentru hipersensibilitate.

 

 


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

2 responses to “Disfunctii senzoriale la copii. Semne si solutii”

 1. ora exacta Avatar
  ora exacta

  Am aflat aceasta pagina, dupa ce am cautat despre Disfunctii senzoriale
  la copii. Semne si solutii pe Google. Se pare ca
  informatia dvs e foarte valoroasa, mai ales ca am mai gasit aici si
  despre ora, ora exacta, lucruri interesante si folositoare.
  Mult succes in continuare!

 2. Ora Exacta Avatar
  Ora Exacta

  Uitandu-ma pe netul romanesc uite ca am gasit pe saitul dvs..
  Nu ma pot abtine sa nu zic ca sunt placut surprins de calitatea informatiilor de
  pe acest sait si va urez cat mai mult succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *