Modalităţi eficiente de a stimula interesul pentru lectură

Crearea unei rutine de lectură în rândul copiilor poate fi o provocare, dar există mai multe modalități creative şi eficiente de a stimula interesul pentru citit. 

Înainte însă de a puncta tacticile practice prin care ne putem impulsiona copiii să citească trebuie să ştii că:

  • Îndrăgostirea de citit este şi o chestiune de temperament. De exemplu, copiii cu un bun autocontrol şi atenţie voluntară dezvoltată se scufundă mai uşor în lectură.
  • Copiii analitici, introvertiţi, care s-au născut cu o puternică dorinţă de a observa oamenii, spaţii, fără să se aventureze direct sau reactiv în acțiune, acei copii care stau şi se uită de pe margine atunci când ajung într-un loc nou de joacă şi care devin una cu jocul atunci când se aventurează sunt mai predispuşi către a citi în mod natural, fără intervenţii prea mari din exterior.
  • De asemenea, mai multe şanse să se împrietenească cu lectura o au copiii care nu au primit de mici prea mulţi stimuli vizuali dinspre ecrane. 
  • Copiii care sunt acompaniaţi cu răbdare în perioada în care învaţă să citească, care nu sunt grăbiţi, ironizaţi, care au parte de ajutor conform ritmului lor, deci cei care formează de la bun început o relaţie bună cu cititul, vor avea o deschidere mai mare către lectură. 

În ceea ce priveşte sugestiile prin care putem stimula interesul copiilor pentru lectură, enumărăm:

  1. Exemplul personal

Arată-le copiilor că lectura este o activitate plăcută şi valoroasă şi o parte integrată în activitățile zilnice. Dacă te văd citind, mai ales când sunt mici, cel mai probabil vor fi predispuși să preia acest comportament. 

  1. Selectați cărți potrivite vârstei și etapei de dezvoltare

Copiii au nevoie de lecturi pe care le înțeleg, sunt potrivite vârstei și intereselor personale. Etapa în care învaţă să citească este extrem de importantă în deschiderea apetitului către lectură. De aceea este important ca în perioada de învăţare să citească cărţi uşoare, cu puţin text şi să stăruiască în citit acelaşi pasaj nu doar până când lectura este cursiva, ci până când copilul înţelege textul cu desăvârşire şi poate lucra pe el. Aceasta este o etapă care se poate lucra atât la clasă, cât şi acasă sub îndrumarea părintelui. 

  1. Creaţi un mediu de lectură plăcut

Amenajaţi cu colţ special, cu perne, pături şi lumină potrivită. Un mediu plăcut şi confortabil poate transforma lectura într-o adevărată experienţă, la care copilul se va întoarce cu drag.

  1. Participaţi la activităţi sau cluburi de lectură

Implicaţi copiii în activităţi de lectură, cum ar fi seri de lectură în familie sau participarea la cluburi de lectură. Aceste experienţe pot face lectura mai atractivă şi mai motivantă.

Încercaţi să fiţi prezenţi la evenimentele locale care promovează lectura, cum ar fi târgurile de carte, lecturile publice sau întâlnirile cu autorii pentru copii. 

  1. Extindeţi aria de activităţi asociate lecturii

Un personaj preferat dintr-o carte se poate transforma într-o pictură, sau firul unei poveşti într-o discuţie în timp ce staţi la rând la supermarket. Încercaţi să aduceţi cititul în cât mai multe arii din viaţa voastră şi elaboraţi în jurul lui şi alte activităţi de conectare. Aceasta este o tehnică extrem de eficientă pentru a deschide apetitul către lectură şi a crea amintiri pozitive. 

  1. Folosiţi tehnologia

Exploraţi cărţile electronice, aplicaţiile educaţionale şi alte resurse digitale care să îi atragă pe copii. Voxa, de exemplu este o aplicaţie în care copiii au la dispoziţie o mulţime de cărţi de citit sau de ascultat. Khan Academy este o aplicaţie educaţională cu o mulţime de resurse care integrează cu succes jocul, tehnologia şi procesul de învăţare.

  1. Mergeţi la piese de teatru

Comparativ cu un film văzut pe ecran, o piesă de teatru are un impact mai mare asupra imaginaţiei copilului şi în mod clar îi va stârni interesul să citească povestea şi într-o carte. 

  1. Integraţi lectura în joc 

Organizaţi jocuri de rol bazate pe poveştile citite. Copiii pot interpreta personaje şi evenimente din poveştile lor preferate. 

De asemenea, căutaţi cărţi de activităţi sau materiale conexe poveştilor citite, precum puzzle-uri sau board games, de exemplu: Cei trei purceluşi.

În încheiere, adăugăm că cititul este o rutină care poate începe de când bebeluşul stă în şezut şi poate întoarce paginile unei cărţi cartonate. Este o plăcere, care se formează încă de când se cuibăreşte în braţele noastre ca să-i citim povestea de seară şi că se poate forma uşor, natural de acasă. În acelaşi timp, se modelează cu răbdare faţă de copiii mai mare şi cu acceptare a preferinţelor şi contextului tehnologic.

Spor la citit!


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *